Recepty Dezerty Pečené Čokoládový dort s brandy a kávou

Ingredience

200 g másla
300 g třtinového cukru
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 špetka soli
3 vejce
150 g hořké čokolády
2 lžíce brandy
1 šálek kávy (espressa)
kakao (na posypání)
1 špetka drceného chilli

Popis

A aby té kávy nebylo málo, tak rovnou čokoládový dort s kávou. A s brandy navíc. Vždyť je přece zima!

Tipy
Pro osvěžení doporučujeme dort podávat se šlehačkou nebo s ovocnou omáčkou. 

Káva je oblíbenou součástí dezertů. Pokud se vám její zařazení v tomto receptu líbí, vyzkoušejte náš další čokoládový dort s krémem a malinami.

Z čokolády jsou také velmi chutné naše mug cakes z mikrovlnky. Jestli se vám v kuchyni pletou pod nohy děti, určitě vám mohou s přípravou tohoto velmi jednoduchého receptu pomoci. Stejně vynikající a na přípravu jednoduchý je také švédský čokoládový dort Kladdkaka.   

Čokoládový Sacher dort – král Vídně
Mezi nejznámější čokoládové dorty patří Sacherův dort, známý také jako Sacherka. Jedná se o čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Označení Originální Sacherův dort (Original Sacher-Torte) bylo registrováno vídeňským Hotelem Sacher jako firemní označení, receptura dortu zůstává nadále držena v tajnosti.

Tento čokoládový dort vytvořil v roce 1832 šestnáctiletý Franz Sacher. Jeho šéfkuchař dostal příkaz vytvořit něco speciálního pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl v tu dobu ale nemocný, a tak se rozkaz dostal právě k Sacherovi, který vymyslel tento skvělý čokoládový dort. Až teprve jeho syn dort vylepšil o čokoládovou polevu a meruňkovou marmeládu. Od té doby je tento čokoládový dort jednou z nejznámějších kulinářských specialit Vídně.  

Víte, co je Ganache?
Ganache je čokoládová poleva anebo náplň vytvořená jen ze dvou ingrediencí: kvalitní vysokoprocentní čokolády a šlehačkové smetany. Byla vynalezena v 50. letech 20. století ve francouzské cukrárně. Používá se jako glazura na čokoládový dort a také se z ní vyrábí truffle.  

Test – kolik toho víte o čokoládě
Čokoláda je zkrátka pokušení, kterému velmi rádi a s láskou podlehneme. Co však o ní doopravdy víme? Proč je čokoláda bílá? Otestujte si své čokoholické IQ!

Postup přípravy

1

Troubu předehřejeme na 190 °C.

2

Máslo vyndáme z lednice, aby změklo, a spolu s cukrem ho vyšleháme ručním elektrickým šlehačem.

3

K vyšlehanému máslu s cukrem přidáme vajíčka a opět šleháme.

4

Přidáme rozpuštěnou čokoládu spolu s brandy a kávou a promícháme. Dochutíme špetkou soli a chilli.

5

V další misce smícháme mouku s trochou soli a kypřicím práškem.

6

Suchou směs přidáme do mixéru k tekuté části a promícháme.

7

Formu na čokoládový dort důkladně vymažeme máslem, protože díky tomu z ní dostaneme upečený korpus lépe ven.

8

Těsto nalijeme do připravené dortové formy. Musíme dát pozor, aby nebylo těsto výš než jeden palec od okraje, jinak by mohlo přetéct.

9

Pečeme na 190 °C zhruba 35 minut. Následně snížíme teplotu na 160 °C a necháme dojít ještě 15 minut.

10

Když budeme dělat test se špejlí, nesmíme se zaleknout toho, že nezůstane zcela čistá. Čokoládový dort má být vláčný a šťavnatý. Po vyndání z trouby ho necháme vychladnout. Pokud po vychladnutí dort trochu klesne, nejedná se o žádnou vadu, je to pouze známka toho, že je dostatečně vláčný.

11

Podáváme ozdobený kakaovým práškem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3