Domácí jogurt

Ingredience

1 l plnotučného mléka
1 bílý jogurt (živý, měl by obsahovat jogurtové bakterie)
5 sklenic (2 až 3 dcl)

Postup přípravy

1

Mléko dáme do hrnce se silnějším dnem a za stálého míchání zahříváme, dokud se nepřevrátí - nezačnou první bublinky a kůra.

2

Provaření mléka je důležité kvůli zbavení se případných mikroorganismů. A ideální je, když nepoužíváme dřevěnou vařečku na míchání, protože na ní mohou být také mikroorganismy. Mléko raději mícháme keramickou vařečkou.

3

Mléko vypneme a necháme ho vychladnout na 50 stupňů. Pokud nemáte teploměr, ideální teplotu mléka poznáte tak, že v něm budete schopni udržet prsty na 10 sekund. Vmícháme do něj jogurt.

4

Hned plníme do skleněných uzavíratelných skleniček. Zabalíme je do deky. Proces kdy se z tohoto mléka s jogurtem stane hustý jogurt je podmíněn teplotou kolem 30 - 40 stupňů. Proto ta deka.

5

Jogurt necháme přes noc v dece a ráno jej můžeme uložit do lednice.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3