Recepty Dezerty Nepečené Domácí karamelový puding se šlehačkou

Ingredience

450 ml mléka
200 ml smetany na vaření
4 vejce (1 vejce a 3 žloutky bez bílků)
200 g krystalového cukru
30 g kukuřičného škrobu
45 g másla
1 lžička vanilkového aromatu
1 špetka soli
Na ozdobu
smetana ke šlehání
2 hrsti vlašských ořechů (loupaných)
1 hrst arašídů (nesolených)
krystalový cukr

Postup přípravy

1

Z mléka odlijeme asi 2/3. Připravíme si hrnec, ve kterém ohřejeme smetanu společně s 2/3 mléka. Pozor nesmí se vařit, směs jen lehce ohříváme.

2

V míse metličkou vyšleháme vajíčko se žloutky i vanilkovým extraktem do pěny. Zbylou 1/3 mléka rozšleháme se škrobem a solí dohladka.

3

Lžíci směsi horké smetany a mléka nalijeme do vyšlehaných vajíček a rozmícháme.

4

Připravený rozšlehaný škrob nalijeme do mléka a smetany. Za stálého míchání necháme směs zahustit. Nakonec vmícháme vaječnou směs a necháme ještě krátce vařit.

5

V hrnci se silnějším dnem necháme při mírné teplotě rozpustit cukr. Cukr mícháme a hlídáme, aby se nepřipálil, ale vznikl nám hladký karamel. Jakmile je karamel hotový, vmícháme do něj máslo a hned odstavíme.

6

Do horkého tekutého karamelu pomalu a za stálého míchání přidáváme po lžicích připravenou zahuštěnou směs. Lijeme velmi opatrně a nakonec zamícháme.

7

Hotový karamelový puding nalijeme do připravených skleniček, povrch posypeme vlašskými ořechy a dáme do lednice ztuhnout.

8

Smetanu vyšleháme tak, aby vznikla pevná šlehačka a podle chuti ji osladíme. Arašídy rozdrtíme. Ztuhlý puding ozdobíme šlehačkou a posypeme arašídy.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3