Domácí máslo za 15 minut

Ingredience

500 ml smetany ke šlehání (vysokotučné alespoň 36%)
1 kelímek zakysané smetany
1 špetka mořské soli

Postup přípravy

1

Vysokotučnou smetanu i zakysanou smetanu dejte do nádoby ke šlehání.

2

Směs mixujte a mixujte na plné obrátky.

3

Po chvilce by se měl začít oddělovat tuk od syrovátky a směs by měla začít houstnout.

4

Syrovátku je nutné přecedit přes plátýnko nebo přes cedník a oddělit vzniklé máslo. Syrovátku si můžete uschovat, je velmi zdravá.

5

Máslo pak pod proudem studené vody omyjeme, abychom ho zbavili syrovátky, a pak důkladně hněteme v ruce.

6

Kdyby se máslo syrovátky pořádně nezbavilo, mohlo by se začít dříve kazit.

7

Pak už jen stačí máslo vytvarovat ve formičce nebo jen zabalit v požadovaném tvaru do potravinářské fólie a nechat ztuhnout v ledničce.

8

Tip: Máslo můžete více osolit, přidat jiné koření nebo klidně nasekané bylinky, ořechy, olivy atd. Fantazii se meze nekladou.

9

Z tohoto množství smetany získáte cca 250 g másla.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3