Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Inspirací při jeho tvorbě byla hedvábná a nadýchaná baletní sukně. A přesně takový dort Pavlova je.
Našlehané bílky s cukrem, mražené ovoce a moučkový cukr z něj udělají nádherný vánoční věnec, který budete chtít hned sníst.
Pokud jste milovníci tzv. nahých koláčů, určitě vás kromě receptu na dort Pavlova potěší recept na višňovomakový dort. Též patří mezi recepty, při kterých se nemusíte trápit v kuchyni. Naopak, jeho volné provedení na kráse jen přidává.
Věděli jste…?
Na jeden bílek je třeba použít 50 g cukru. Pokud potřebujete větší nebo menší dort, nezapomeňte dodržovat tento základní poměr, abyste udrželi správnou konzistenci dortu. Pokud se budete snažit poměr narušit a ubrat podíl cukru, pokazíte strukturu dortu a sníh nebude dostatečně pevný.
Základem dortu Pavlova s mascarpone jsou dobře vyšlehané bílky s cukrem. Určitě se je nepokoušejte vyšlehat ručně, trvalo by vám to více než půl hodiny a akorát by vás bolely svaly.
Dort Pavlova je spíše o sušení než o pečení. Korpus se suší při teplotě 120 °C. Kdybyste teplotu přidali, měl by hnědou barvu, což určitě nechcete.
Korpusy na dort Pavlova si můžete upéct 2–3 dny dopředu a naplnit je až pár hodin před podáváním. Důkladně je skladujte v uzavřené nádobě, protože jsou velmi křehké.
Kromě krému a ovoce můžete použít na dort Pavlova omáčku z lesního ovoce, do níž během vaření přidáte jen cukr a medovinu. Ovocnou omáčkou potřete samotný korpus a potom zakryjte krémem.
Bílky oddělíme od žloutků a dáme rovnou do mísy, ve které budeme mixovat. Přidáme špetku soli a šleháme.
Po krátkém šlehání přidáme cukr a pokračujeme ve šlehání. Bílky jsou dobře našlehané tehdy, když jejich špičky nepadají dolů, ale pěkně drží tvar a sníh je hezky lesklý.
Do hotového sněhu jemně ručně vmícháme kukuřičný škrob a citronovou šťávu.
Na pečicí papír nakreslíme kruh o průměru 25 m a vnitřní kruh o průměru cca 5 cm a přidáme sníh.
Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme si plech na pečení. Dort pečeme maximálně 2 hodiny na 120 °C.
Po uplynutí času troubu vypneme, ale dort v ní necháme ještě sušit a vychladnout. Doba chladnutí by neměla být kratší než 3 hodiny.
Mezitím si připravíme krém. Smícháme mascarpone se smetanou, jemně osladíme a odložíme bokem.
Vychladlý korpus opatrně natřeme krémem, navrch položíme různé drobné ovoce a dozdobíme lístky čerstvé máty.
Hotový dort vložíme do lednice a necháme cca 5 hodin měknout. Poté se nechá krásně nakrájet a servírovat.
Dort Pavlova s mascarpone podáváme jako vánoční věnec na štědrovečerním stole.