Recepty Dezerty Pečené Dort z červené řepy a čokolády

Ingredience

125 g špaldové mouky
100 g třtinového cukru
40 g kakaa
1 lžička prášku do pečiva
3 vejce
450 g červené řepy (vařené)
100 g čokolády (horké)
50 g řepkového oleje
Poleva:
150 g čokolády na vaření
4 lžíce kokosového oleje
Dekorace:
mražené maliny (dle chuti)
Na pečení:
kulatá forma na pečení
pečící papír

Popis

„Tento dezert bych doporučila především mladým sportovcům, kteří mají díky zvýšenému energetickému výdeji často chuť na sladké,“ hodnotí recept Zuzana Pavelková Šafářová, specialistka na zdravou výživu. „Navíc je jistě potěší, že látky obsažené v červené řepě zvyšují dle nejrůznějších studií i sportovní výkonnost. Nejen sportovcům červená řepa dodá minerály, obzvláště bohatá je na železo. Z tohoto důvodu bych tento dezert povolila rovněž ženám, které nedostatkem železa často trpí. Při přípravě dezertu doporučuji použít opravdu kvalitní vysokoprocentní čokoládu a ne pouze čokoládu na vaření, která obsahuje velké množství tuku. Kokosový olej volte za studena lisovaný. I když dezert obsahuje třtinový cukr, stále je to cukr. To mějte na paměti a dezert jezte s mírou.“

Postup přípravy

1

V míse dohromady smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva.

2

Najemno nasekáme červenou řepu.

3

Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni.

4

Přidáme řepu a promícháme.

5

Ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej, mix řepy s čokoládou a sypkou směs.

6

Do formy na pečení dáme pečicí papír, přelijeme na něj těsto a pečeme na 180 °C po dobu 45 minut. Poté necháme vychladnout.

7

Na polevu rozpustíme zbytek čokolády a kokosový olej ve vodní lázni.

8

Polijeme dort polevou a ozdobíme kousky čokolády a ovoce dle chuti.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3