Dozlatova pečené domácí houstičky z kynutého těsta

Ingredience

280 g polohrubé mouky + 50 g na pomoučení válu

150 ml mléka

1 lžička cukru krystal

20 g droždí

1 vejce

2 lžíce oleje

1 lžička soli

voda + žloutek na potření

mák, sezamové semínko, kmín a hrubá sůl na posypání

Postup přípravy

1

Do mísy rozdrobíme 1/2 droždí, přidáme cukr a 2 lžičky mléka. Vše zamícháme, dokud se droždí nerozpustí, a necháme 5 minut odstát.

2

Poté přidáme mouku a vajíčko, osolíme, přilijeme část mléka a promícháme. Přidáme zbytek mléka, 2 lžíce oleje a důkladně hněteme alespoň 10 minut. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na 2 hodiny nakynout.

3

Po 2 hodinách pomoučíme pracovní plochu, na kterou vyklopíme těsto a rukama ho zpracujeme. Těsto rozdělíme na 18 stejně velkých kousků a každý kousek zpracujeme v pramen. Ze 3 pramenů pleteme jednoduché copánky, které na koncích zahneme.

4

Takto připravené housky skládáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme troškou vody smíchané se žloutkem, posypeme mákem, sezamem, kmínem a solí dle chuti. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Prohlédněte si letáky a katalogy


1 / 8

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4