Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
TIP: posypte koláč kakaem nebo strouhanou čokoládou.
Začneme s přípravou těsta. Aby nám máslo pěkně změklo, nakrájíme máslo na plátky.
V misce smícháme cukr, obě mouky, sůl a citronovou kůru. K sypkým směsím vmícháme máslo a vajíčko.
Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici asi 20 minut.
Než bude těsto připraveno, uděláme náplň. Z dýně odstraníme slupku, rozkrojíme ji a vydlabeme semínka. Dýni nakrájíme na drobno.
Dýni vhodíme do hrnce, zalijeme trochou horké vody a dáme vařit do měkka. Vaříme asi 15 až 20 minut.
Hotovou dýni přecedíme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Rozmixovanou dýni ochutíme medem, skořicí a citronovou šťávou
Do náplně přidám zakysanou smetanu a vajíčka, vše rozmixujeme, aby vznikl hladký krém. Meruňky nakrájíme na drobno a oříšky rozdrtíme.
Vytáhneme těsto, vyválíme ho tak, aby odpovídalo velikosti formy. S pomocí prstů těsto vypracujeme a vytvarujeme okraje. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Na dno nasypeme meruňky a oříšky.
Do koláče nalijeme dýňovou směs. Troubu předehřejeme na 190 °C a pečeme asi 35 až 40 minut.
Jako tečku na závěr si připravíme šlehačku. Nalijeme ji do nádoby a vsypeme ztužovač. Vyšleháme pevnou šlehačku. Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme se šlehačkou.