Recepty Hlavní jídla S masem Grilovaná žebírka

Ingredience

1 kg vepřových žeber (bez tuku, naporcované na pás široký 10 cm a délky 30 cm)
2 lžíce olivového oleje
1 chilli paprička (1-2)
1 lžíce kečupu (1-2 lžíce, hustého)
1 lžíce dijonské hořčice (1-2)
1 lžička rumu
½ lžičky mleté papriky (červené)
sůl (dle chuti)
mletý černý pepř (dle chuti)

Postup přípravy

1

Vepřová masitá žebírka naporcovaná od hodného řezníka dle našich požadavků dobře osolíme a opepříme. Připravíme si vhodný motouz a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku. Vzniklý „smotek“ žeber, převážeme připraveným motouzem, čímž se nám vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber.

2

Dáme na gril nebo do trouby a necháme chvíli zprudka opéct. Asi po 5-10 minutách na plný výkon smotky žebírek dáme bokem a velmi bohatě potřeme dle naší chuti připravenou marinádou. Takto potřené a již teplem zatažená žebírka dále grilujeme nebo pečeme v troubě, již při nižší teplotě. Opakovaně je několikrát potíráme. Pečeme či grilujeme, dokud nejsou žebírka hotová. Dle situace, teploty a možnosti přiklopení grilu jsou takto smotaná žebírka hotová za 30-40 minut.

3

K pálení masa nedochází, neboť z vnější strany je blána a kosti a maso je ukryto uvnitř smotku. Příloha čerstvý chléb a omáčky dle chuti.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3