Recepty Hlavní jídla Grilovaná zeleninová mísa pro vegetariány se třemi druhy dipů
Ingredience
2 lilky
2 cukety
2 červené cibule
2 červené papriky
2 zelené papriky
1 lžíce limetkové šťávy
olivový olej
barevný pepř
sůl
Česnekový dip
8 stroužků česneku
1 kelímek zakysané smetany
pepř
sůl
Jogurtový dip s mletou paprikou
120 g bílého jogurtu
1 lžíce kečupu
3 lžíce majonézy
mletá paprika
worcestrová omáčka podle chuti
pepř
Rajčatový dip
300 g rajčatového pyré
1 chilli paprička
1 cibule
1 lžíce hnědého cukru
špetka skořice
1 stroužek česneku
sůl
pepř
olivový olej
Postup přípravy
1
Lilek a cuketu nakrájíme na kolečka a osolíme. Jakmile se zelenina zbaví přebytečné vody, otřeme ji papírovými ubrousky.
2
Papriky očistíme a zbavíme semínek. Nakrájíme ji na širší plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3
Než se pustíme do grilování zeleniny, připravíme si dip. Začneme s česnekovým dipem. Stroužky česneku grilujeme dokud nebudou měkké a nezískají hnědozlatou barvu. Necháme je vychladnout a odloupneme slupku. Obsah rozmačkáme vidličkou a smícháme se zakysanou smetanou. Ochutíme solí a pepřem.
4
Jogurtový dip je na přípravu jednoduší a rychlejší. Bílý jogurt smícháme s majonézou a kečupem. Podle chuti přidáme worcestrovou omáčku, sladkou papriku a pepř.
5
Nakonec si připravíme rajčatový dip. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Papriku zbavíme jadýrek a nakrájíme na kostičky. Na rozpálené pánvi osmažíme cibuli s papričkou a přidáme rajčatové pyré, lisovaný česnek, cukr, skořici a podle chuti osolíme i opepříme. Krátce povaříme. Omáčku pak ještě rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
6
V misce smícháme trochu olivového oleje s limetkovou šťávou. Ochutíme pepřem a solí. Během grilování potíráme zeleninu marinádou. Jakmile je zelenina hotová, podáváme ji společně s dipy.
Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept