Recepty Hlavní jídla Hovězí kližka na víně se zeleninou
Ingredience
1,5 kg hovězí kližky
500 ml hovězího vývaru
200 ml červeného vína
3 karotky
červená paprika
petželková nať
1 kg brambor
2 stroužky česneku
2 menší cibule
pepř
sůl
Postup přípravy
1
Hovězí maso si nakrájíme na tři plátky, které by měl být 3 cm vysoké. Připravíme si hlubší pánev, kde rozehřejeme olej a maso zprudka z obou stran osmažíme.
2
Osmažené maso odložíme na talířek a do pánve přidáme na kolečka nakrájenou karotku, na nudličky pokrájenu papriku, na drobno nakrájenou cibuli a drcený česnek. Krátce osmažíme a ochutíme solí a pepřem.
3
Směs zeleniny podlijeme vínem a chvíli dusíme, aby se odpařil alkohol. Až nám zůstane jedna čtvrtina vína, podlijeme směs vývarem.
4
Na pánev znovu vložíme maso, které by mělo zůstat ponořené a dusíme tak dlouho, dokud není maso měkké, minimálně 2 hodiny. Během dušení maso podlíváme vývarem.
5
Předehřejeme troubu na 180°C, plech pokapeme olejem a naskládáme na něj plátky brambor. Brambory osolíme a pečeme dozlatova.
6
Hotové maso podáváme s trochou omáčky, zeleninou a plátky brambor. Vše posypeme sekanou petrželkou.
Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept