Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Do mixéru dáme oříšky, polovinu ovesných vloček, cukr a sůl. Rozmixujeme, ale ne úplně najemno, abychom zachovali strukturu. Přidáme druhou část vloček a vše spolu promícháme. Rozehřejeme si máslo, přidáme ho do směsi a promícháme. Následně těsto pomocí lžíce či dna skleničky natlačíme do vymazané a vysypané tartaletkové formy. Potom takto vytvořené těsto odložíme do chladničky.
Připravíme si karamel. Do hrnce nasypeme cukr a na mírném ohni ho zahřejeme. Míchat začneme, až když se začne rozpouštět. Jakmile se cukr rozteče a zbarví dohněda, přidáme rozpuštěné máslo. Mícháme, dokud se ingredience nespojí. Následně přilijeme smetanu ke šlehání. Bude to prskat, ale to je normální. Mícháme až do propojení všech ingrediencí. Karamel odstavíme z plotny. Na závěr vmícháme špetku soli.
V misce si připravíme náplň. Smícháme vločky s mlékem, přidáme vanilkový extrakt a na 10 minut dáme stranou. Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme je na půlku a odstraníme jadřinec. Nakrájíme je na plátky tak, aby na jednom konci zůstaly spojené. Hrušky vložíme do mísy, přidáme šťávu z citronu, hnědý cukr, mouku, skořici, zázvor, kardamom a sůl. Mícháme, dokud hrušky nebudou rovnoměrně obalené.
Připravíme si žmolenku. Máslo nakrájíme na malé kostky, dáme ho do misky, přisypeme vločky, cukr, mouku a skořici. Promícháme a rukama zapracujeme máslo, aby vznikla žmolenka.
Formu s těstem vyndáme z chladničky a přidáme náplň. Nahoru naskládáme obalené hrušky. Moučník polijeme karamelem. Následně ho posypeme ovesnou žmolenkou.
Koláč přikryjeme alobalem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C alespoň 25 minut. Potom teplotu snížíme na 180 °C, odstraníme alobal a pečeme ještě 30 minut. Před podáváním ho necháme vychladnout.
Tip: Pokud nemáte hrušky, připravte si tento koláč s jablíčky nebo se švestkami.