Recepty Dezerty Pečené Hruškový koláč plný čokolády

Ingredience

250 g hladké mouky
40 g mletých mandlí
70 g moučkového cukru
150 g másla
1 špetka soli
hladká mouka (dle potřeby)
Náplň do koláče
4 hrušky
150 g hořké čokolády
120 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
2 lžíce másla
1 vejce
1 lžička vanilkového aromatu
1 ks mleté skořice
1 lžička skořicového cukru

Postup přípravy

1

Nejprve si připravíme hrušky, které nám poslouží do koláče. Můžeme je nakrájet na kostky, hezčí efekt však vytvoří rozpůlené hrušky. Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vyřízneme střed.

2

Do hrnce si nalijeme tolik vody, aby byly hrušky celé ponořené, vodu ochutíme cukrem a vaříme spolu se skořicí do měkka. Podle potřeby přidáváme vodu, ale ne příliš. Hotové hrušky necháme vychladnout.

3

Máslo nakrájíme na plátky a necháme změknout. Mouku prosejeme, smícháme s mletými oříšky, cukrem a solí. Do těsta zapracujeme máslo a vytvoříme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice na 30 minut.

4

Plochu, kde budeme válet těsto, posypeme moukou a těsto vyválíme. Velikost by měla odpovídat formě.

5

Těsto přendáme do formy, uhladíme, odřízneme přesahující část a okraje zarovnáme. Těsto pokryjeme pečicím papírem a zatížíme fazolemi. Předehřejeme si troubu na 180 °C.

6

Těsto dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut. Po deseti minutách pečení odstraníme fazole s papírem a pečeme dalších 6 minut dozlatova.

7

Hotový koláč necháme vychladnout. Do koláče naskládáme uvařené hrušky.

8

Než se nám těsto upeče, připravíme si čokoládovou náplň. Smícháme smetanu s mlékem obě suroviny ohřejeme v hrnci. Jakmile je směs dostatečně teplá, nalámeme do ní 1 tabulku (100 g) hořké čokolády a necháme rozpustit. Přidáme také máslo, vanilkový extrakt a zamícháme. Směs odstavíme a necháme vychladnout.

9

Vajíčko rozšleháme a za stálého míchání do něj nalijeme lžíci čokoládové náplně. Vajíčko pak nalijeme do vychladlé čokoládové směsi. Nesmí být horká, jinak se vejce srazí. Zamícháme a necháme odpočinout. Směs nalijeme do upečeného koláče.

10

Koláč dáme znovu péct do trouby, tentokrát však pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C a to 10 až 15 minut. Jakmile se koláč upeče, necháme ho vychladnout. Aby i hrušky byly pěkně čokoládové, rozpustíme zbylých 50 g čokolády ve vodní lázni, necháme trochu vychladnout a nalijeme na hrušky. Koláč dáme do lednice ztuhnout a pak můžeme podávat.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3