Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Jáhlové knedlíky s borůvkami bez lepku

Ingredience

¾ hrnku jáhel
¼ hrnku rýže basmati
1 špetka soli
pohanková mouka (dle potřeby)
Na podsypání
bezlepková mouka (dle potřeby)
Na náplň
300 g borůvek
krupicový cukr (dle potřeby)
Na polití a ozdobu
1 hrst borůvek
máslo (podle chuti)
moučkový cukr (podle chuti)

Popis

TIP: Jako náplň můžete použít i jiné ovoce nebo tvaroh. Fantazii se meze nekladou!

Postup přípravy

1

Jáhly spaříme horkou vodou, smícháme s rýží a obojí důkladně propláchneme. Poté vložíme do hrnce a zalijeme vodou v poměru 1:2. Do vody přidáme špetku soli a vaříme 25–30 minut. Po uvaření necháme vychladnout.

2

Když jsou obiloviny vychladlé, přisypeme k nim pohankovou mouku. Použijeme jí tolik, aby vzniklo nelepivé těsto. To, zda už je hotové, poznáme tak, že si do kousku těsta zkusíme zabalit kousek ovoce (například jahodu).

3

Hotové těsto vyválíme na vále pomoučněném bezlepkovou moukou a vyválíme z něj placku vysokou asi půl centimetru. Z placky vykrajujeme čtverce o velikosti 4x4 cm a do jejich středu klademe pocukrované borůvky.

4

Těsto zapracujeme v knedlík a dáme vařit do horké vody. Vyndáváme poté, co vyplavou a podáváme s rozpuštěným máslem a cukrem, dozdobit můžeme zbylými borůvkami.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3