Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Máslo vyndáme z lednice a necháme ho při pokojové teplotě změknout. Abychom si celý proces urychlili, nakrájíme máslo na menší kousky, změkne snadněji.
Měkké máslo, sůl a mouku smícháme, přidáme studenou vodu a vypracujeme těsto. Pokud se bude těsto drolit, stačí přidat trochu vody. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do ledničky na 4 hodiny.
Mezitím máme dostatek času na přípravu sladké jahodové náplně. Jahody nakrájíme na menší kousky a dáme je do hrnce. Ovoce pocukrujeme a vaříme na mírném plameni.
Jakmile začnou jahody pouštět šťávu, je čas směs zahustit. V hrníčku smícháme vodu se škrobem a směs přidáme k jahodám. Jahodovou náplň vaříme ještě 10 minut, dokud nezhoustne.
Jahodovou náplň necháme vychladnout a smícháme ji s marmeládou.
Asi ⅔ těsta oddělíme a vyválíme z něj placku, se kterou vyložíme dno a okraje formy na koláč. Přebytečné těsto odřízneme.
Na těsto nalijeme připravenou jahodovou náplň. Ze zbytku těsta vyválíme druhou část, kterou položíme na vrch koláče a spojíme s druhou polovinou těsta.
Aby měla kudy unikat pára, nařízneme střed koláče nožem. Koláč potřeme žloutkem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. Pečeme 15 minut. Po 15 minutách teplotu trouby snížíme na 170 °C a pečeme ještě 20 minut.
Hotový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.