Recepty Dezerty Pečené Jahodový nadýchaný koláč

Ingredience

Těsto
500 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
250 g másla
120 g krystalového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
2 lžíce mléka
1 lžíce rumu
½ lžičky mleté skořice
máslo
1 vejce (žloutek na potření)
Náplň do koláče
500 g plnotučného tvarohu
1 sáček vanilkového cukru
1 vejce
krystalový cukr (podle chuti)
jahodová marmeláda
jahody

Postup přípravy

1

Máslo necháme změknout, aby se nám s ním při přípravě těsta dobře pracovalo. Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí. V druhé misce smícháme mléko, rum a vajíčko.

2

K sypkým surovinám přidáme máslo a nakonec i směs vajíčka, rumu a mléka. Vypracujeme těsto a necháme jej odpočinout v lednici, alespoň 50 minut.

3

Než si těsto odpočine, využijeme čas na přípravu tvarohové náplně. Smícháme tvaroh, vanilkový cukr a vajíčko. Podle chuti můžete popřípadě cukr přidat.

4

⅓ těsta oddělíme a odložíme stranou. Zbylé těsto rozválíme a poklademe do máslem vymazané formy. Zbylou část těsta rozválíme na tenký plát a nakrájíme na proužky, které použijeme jako mřížku na koláč.

5

Na základní vrstvu těsta dáme tvarohovou náplň a potřeme ji jahodovým džemem. Na džem poklademe na plátky nakrájené jahody. Nakonec poklademe koláč proužky tak, aby vznikla mřížka. Okraje a mřížku potřeme žloutkem a koláč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C dozlatova.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3