Jihočeské ovocné koláče z kynutého těsta

Autor

Michaela Z.
Studénka
Hlasujte pro tradiční recepty, které si podle vás zaslouží zvítězit.
0

Autorův příběh

Na „koláčovou sezonu“ jsme se jako malí těšívali snad celý rok. Vždy začínala s prvním dozrálým letním ovocem a trvala snad celé léto. Recept na tyto koláče se u nás dědí z generace na generaci a v každé kuchařce v naší rodině mají tyto koláče své místo na výsluní a to zaslouženě. Vláčné a voňavé těsto úžasně doplňuje kyselkavé ovoce, máslová drobenka a pečené mandličky. Uvidíte, že i vám se budou sbíhat sliny už při pouhém nakouknutí do trouby a vynaložené úsilí bude stát opravdu za to.

Ingredience

500 g hladké mouky

200 ml mléka

1 kostka droždí

120 g másla (nebo jiného tuku)

1 vejce

100 g cukru krupice

soli

150 g mandlí (odmočených bez slupky)

kůra z 1 citronu

Náplň:

1 litr čerstvých nebo mražených borůvek (nebo jiné bobulovité ovoce)

cukru

Drobenka:

100 g másla (rozpuštěného)

200 g cukr

200 g hrubé mouky

Autorův příběh

Na „koláčovou sezonu“ jsme se jako malí těšívali snad celý rok. Vždy začínala s prvním dozrálým letním ovocem a trvala snad celé léto. Recept na tyto koláče se u nás dědí z generace na generaci a v každé kuchařce v naší rodině mají tyto koláče své místo na výsluní a to zaslouženě. Vláčné a voňavé těsto úžasně doplňuje kyselkavé ovoce, máslová drobenka a pečené mandličky. Uvidíte, že i vám se budou sbíhat sliny už při pouhém nakouknutí do trouby a vynaložené úsilí bude stát opravdu za to.

Postup přípravy

1

Nejprve v teplém mléce s 2 lžícemi cukru necháme vzejít kvásek. V míse si smícháme mouku, zbytek cukru, citronovou kůru a špetku soli. Přilijeme kvásek, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto, tak aby nelepilo (může to chvíli trvat, takže buďte trpěliví). Vypracované těsto necháme kynout zhruba hodinu na teplém místě.

2

Mezitím si připravíme drobenku, rozpuštěné, zchladlé máslo promícháme s moukou a cukrem, aby nám vznikla směs drobečků a žmolků (pokud bude potřeba, přidáme mouku).

3

Těsto si rozdělíme na 5–6 dílů (záleží, jak velké koláče chceme) vyválíme na tenké placky, doprostřed dáme ovoce smíchané s cukrem, posypeme drobenkou, kraje poklademe mandlemi a pečeme 15–20 min na 180°C.

4

Jakmile koláče vyndáme z trouby, potřeme je ještě teplé přepuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrované je můžeme podávat.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Prohlédněte si letáky a katalogy

Tesco Leták - aktuální týden

Více informací  Informace



Platí pro hypermarket a obchodní domy.
Letáková nabídka platí v hypermarketech a obchodních domech od 21. 8. od 8:00 do 27. 8. 2019 dle otevíracích dob jednotlivých obchodních jednotek nebo do vyprodání zásob, s výjimkou odlišné platnosti na vybraných stranách. Uvedené ceny jsou v českých korunách. V letáku jsou použity ilustrační fotografie. Za případné tiskové chyby se omlouváme. Tesco Stores ČR, a. s., Vršovická 1527/68 b, Praha 10. ID. č. 2019/26_5k.
Údaje o platnosti
Údaje o platnosti
1 / 8

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4