Recepty Hlavní jídla S masem Kachna na pomerančích s gnocchi, šalvějí a máslem

Ingredience

Kachna na pomerančích:
1 celá kachna
4 pomeranče
3 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžička soli
1 lžička pepře
20 g kořene zázvoru
1 lžíce mleté skořice
5 ks hřebíčku
2 lžíce medu
2 ks celé skořice
1 lžička mleté papriky
50 ml slunečnicového oleje
Gnocchi s máslem a šalvějí:
500 g brambor (uvařených)
3 lžíce másla
140 g hladké mouky
2 vejce (žloutky)
1 lžička soli
1 lžička mletého muškátového oříšku
1 l mléka
1 hrst šalvěje

Postup přípravy

1

Šťávu ze dvou pomerančů, mletou skořici, hřebíček, polovinu nastrouhaného zázvoru a polovinu pomerančové kůry smícháme s olejem, čerstvým rozmarýnem a kořením. Touto marinádou potřeme kachnu zvenku i zevnitř. Přikryjeme alobalem a dáme asi na dvě hodiny do chladničky.

2

Troubu předehřejeme na 200 °C, vyndáme kachnu z chladničky, odstraníme alobal, vložíme ji do pekáče a obložíme na čtvrtky nakrájenými pomeranči, celými hřebíčky a skořicí. Pečeme 30 minut.

3

Mezitím zahřejeme zbytek marinády, přidáme med, půl sklenice bílého suchého vína a vše smícháme. Když kachna trochu zčervená, pomocí mašlovačky ji potřeme marinádou (můžeme i polít lžičkou). Opakujeme asi třikrát během pečení.

4

Podáváme na talíři s kousky pečených pomerančů, omáčkou a gnocchi se šalvějí.

5

Brambory vaříme, dokud nezměknou, a scedíme. Přidáme sůl, 1 lžíci másla, muškátový oříšek a ze směsi vypracujeme hladké pyré. Po vychladnutí přidáme žloutky a mouku a rukou vypracujeme hladké těsto. Pracovní desku posypeme moukou a z těsta vytvoříme válečky.

6

Těsto se bude lepit, proto je dobré mít v ruce trochu mouky. Válečky nakrájíme asi na dvoucentimetrové kousky. Vidličkou děláme v nocích jamky.

7

Noky uvaříme po částech ve velkém množství osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, vyndáme je děrovanou naběračkou.

8

Podáváme se šalvějovým máslem, které připravíme tak, že čerstvou šalvěj orestujeme přibližně 4 minuty na mírném ohni na zbylém másle s trochou olivového oleje, čerstvě mletým pepřem a mořskou solí.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3