Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Šťávu ze dvou pomerančů, mletou skořici, hřebíček, polovinu nastrouhaného zázvoru a polovinu pomerančové kůry smícháme s olejem, čerstvým rozmarýnem a kořením. Touto marinádou potřeme kachnu zvenku i zevnitř. Přikryjeme alobalem a dáme asi na dvě hodiny do chladničky.
Troubu předehřejeme na 200 °C, vyndáme kachnu z chladničky, odstraníme alobal, vložíme ji do pekáče a obložíme na čtvrtky nakrájenými pomeranči, celými hřebíčky a skořicí. Pečeme 30 minut.
Mezitím zahřejeme zbytek marinády, přidáme med, půl sklenice bílého suchého vína a vše smícháme. Když kachna trochu zčervená, pomocí mašlovačky ji potřeme marinádou (můžeme i polít lžičkou). Opakujeme asi třikrát během pečení.
Podáváme na talíři s kousky pečených pomerančů, omáčkou a gnocchi se šalvějí.
Brambory vaříme, dokud nezměknou, a scedíme. Přidáme sůl, 1 lžíci másla, muškátový oříšek a ze směsi vypracujeme hladké pyré. Po vychladnutí přidáme žloutky a mouku a rukou vypracujeme hladké těsto. Pracovní desku posypeme moukou a z těsta vytvoříme válečky.
Těsto se bude lepit, proto je dobré mít v ruce trochu mouky. Válečky nakrájíme asi na dvoucentimetrové kousky. Vidličkou děláme v nocích jamky.
Noky uvaříme po částech ve velkém množství osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, vyndáme je děrovanou naběračkou.
Podáváme se šalvějovým máslem, které připravíme tak, že čerstvou šalvěj orestujeme přibližně 4 minuty na mírném ohni na zbylém másle s trochou olivového oleje, čerstvě mletým pepřem a mořskou solí.