Recepty Dezerty Karamelový nákyp

Ingredience

60 gramů másla

100 gramů hnědý cukr

1 lžička vanilkové esence

1 lžička jedlé sody

140 gramů sušených datlí

200 mililitrů vody

1 lžička kypřící prášek do pečiva

175 gramů hladké mouky

Na omáčku

140 gramů hnědý cukr

60 gramů másla

125 gramů smetany ke šlehání

Popis

Prezident Tomáš Garrigue Masaryk sice poměrně dost dbal na zdravou stravu, ale moučníky si čas od času neodpustil. Kromě švestkových knedlíků s mákem miloval i karamelový nákyp.

Postup přípravy

1

Máslo utřete s cukrem. Do hmoty zašlehejte vejce a vmíchejte mouku a kypřící prášek. Datle přelijte vroucí vodou a přidejte k nim jedlou sodu a vanilkovou esenci. Směs vyklopte do máslové hmoty a důkladně promíchejte. Vlijte do žáruvzdorné nádoby (asi 30 cm x 20 cm) a předehřejte gril.

2

Příprava omáčky: Hnědý cukr, máslo a smetanu dejte do rendlíku a pomalu zahřívejte asi 5 minut. Vyndejte z trouby nákyp, zalijte ho polovinou karamelové omáčky a ohřívejte pod grilem, až karamel začne probublávat. Zbývající omáčku podávejte zvlášť.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Prohlédněte si letáky a katalogy


1 / 8

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4