Recepty Hlavní jídla Koprová omáčka s hrníčkovým knedlíkem

Ingredience

Na omáčku
50 g másla
60 g hladké mouky
1 l hovězího bujónu
200 ml smetany na vaření (33%)
1 hrst kopru (čerstvý)
sůl
mletý černý pepř
1 citron (šťáva z půlky)
krystalový cukr
Na knedlíky
250 g hrubé mouky
250 ml mléka
2 vejce
2 rohlíky (starší)
2 lžíce mrkve (strouhané)
1 lžička soli
máslo (na vymazání hrníčku)
čerstvá petrželka

Postup přípravy

1

Začneme hrníčkovými knedlíky. Oddělíme si žloutky od bílků a smícháme je v míse s mlékem, solí a moukou. Do vzniklého těsta přidáme na kostičky nakrájené rohlíky, nastrouhanou mrkev a nasekanou petrželovou nať. Z bílku ušleháme sníh a jemně jej vmícháme do těsta. Vymažeme si hrníčky a asi do 2/3 je naplníme těstěm. Následně je vložíme do hrnce s vroucí vodou (voda by měla sahat asi do půlky hrnečků) a hrnec zakryjeme pokličkou. Vaříme asi 30 minut.

2

Mezitím se pustíme do omáčky. Máslo necháme zcela rozpustit v hrnci. Stáhneme plamen a k máslu přisypeme mouku. Mícháme dokud nevznikne světlá jíška. K jíšce postupně přilíváme vývar a metlou rychle promícháváme, abychom dosáhli hladké kaše bez hrudek.Omáčku osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Hrnec přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme základ 25 minut provařit. Poté do základu přilijeme smetanu, a ještě asi 2 minuty vaříme. Po dvou minutách hrnec stáhneme z plotny, dochutíme cukrem, štávou z citrónu a přidáme hrst jemně nasekaného kopru.

3

Nyní se vrátíme ke knedlíkům, hrnečky z hrnce vyndáme, vyklopíme knedlíky a nakrájíme je na 1,5cm silné plátky. Omáčku podáváme s vejcem, My ji máme nejraději s tím zastřeným.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3