Krupicový švestkovo - jablečný koláč

Ingredience

Na těsto
300 g hladké mouky
½ prášku do pečiva
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
125 g másla (změklého)
1 vejce
4 polévkové lžíce mléka
Na potření a obložení
švestková povidla (nebo jablečná povidla)
švestky (půlené)
jablka
Na posypání
krupicový cukr
mletá skořice (nebo skořicový cukr)
Na krupicovou náplň
l mléka
200 g krupice (dětské)
70 g másla
3 polévkové lžíce krupicového cukru (3 - 4)
200 ml smetany ke šlehání (200 - 250ml)
4 vejce

Postup přípravy

1

Předem uvaříme za stálého míchání z mléka, krupičky, másla, vanilínového a krupicového cukru hustou kaši. Odstavíme a na 10 minut zakryjeme poklicí. Odklopíme a za občasného promíchávání necháme vychladnout.

2

Těsto připravíme z uvedených surovin, propracujeme a na pomoučněném vále vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný a vysypaný hlubší plech (můžeme použít i pečicí papír).

3

Těsto lehce potřeme povidly a naneseme na něj střídavě půlky švestek a na osminky nakrájená oloupaná jablka. Posypeme skořicí a cukrem nebo skořicovým cukrem.

4

Do vychladlé kaše přilijeme smetanu a dáme 4 vejce, prošleháme na mírném stupni. Tuto směs nalijeme rovnoměrně na těsto s ovocem, mírně s plechem potřeseme, aby se náplň dostala všude, a uhladíme.

5

Plech vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme cca hodinu. Já celý plech asi po půl hodině přikryla alobalem a sundala před koncem, aby se dopekl shora. Koláč necháme zcela, zchladnout nejlépe přes noc. Je opravdu velmi šťavnatý a vláčný.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3