Recepty Dezerty Pečené Kynutý koláč se švestkami a máslovými meruňkami

Ingredience

Těsto
250 g polohrubé mouky
2 vejce (žloutky, bílky si schováme do nálpně)
90 g krupicového cukru
100 g másla
mandlové plátky
1 lžička prášku do pečiva
Náplň
250 g mletého máku
3 lžíce moučkového cukru
300 ml mléka
4 lžíce meruňkové marmelády (nebo rybízová)
rum (dle chuti)
2 lžíce krystalového cukru
70 g mandlových plátků
15 švestek

Postup přípravy

1

Do mísy nasypte mouku a cukr. Lžíci trochu směsi odeberte a vmíchejte ji do 200 ml vlažného mléka. Nasypte droždí a nechte vzejít kvásek.

2

Do mouky přidejte žloutky, kvásek, zbylé mléko a máslo a vypracujte v hnětači těsto, až se budou dělat bubliny.Nechte ho zhruba hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

3

Povařte si mletý mák s mlékem, cukrem, skořicí a rumem. Nechte vychladit na pokojovou teplotu.

4

Dýni nakrájejte na kousky a povařte ve vodě s rumem a cukrem 10 minut. Nechejte vychladnout.

5

Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto přesuňte na vymazaný plech a rozetřete tak, aby bylo všude stejně silné. Potřete mákem a rozmíchejte stěrkou, aby se mák smíchal s těstem. Poklaďte půlkami švestek a meruněk. Nechte ještě asi 30 minut kynout.

6

Smíchejte suroviny na drobenku-140g hrubé mouky, 100g másla a 100g cukru. Těsto posypte drobenkou a dejte péct na cca 40 minut na 180 stupňů Celsia.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3