Recepty Hlavní jídla Lilkové kuličky v rajčatové omáčce

Ingredience

1 lilek (velký)
500 g krájených rajčat v rajčatové šťávě (nebo rajčatový protlak)
150 g strouhanky
150 g hladké mouky (celozrnné)
100 g strouhaného parmazánu
2 vejce
2 stroužky česneku
1 lžíce čerstvé bazalky (čerstvě nasekaný)
1 lžíce čerstvé petrželky (čerstvě nasekané)
½ lžičky soli
slunečnicový olej (na smažení a potření plechu)

Postup přípravy

1

Troubu vyhřejeme na 200 °C. Lilek propícháme vidličkou.

2

Položíme ho na olejem vymazaný malý plech a pečeme asi hodinu.

3

Vychladlý lilek rozřízneme podélně na polovinu a lžící vydlabeme dužinu. Rozmixujeme ji nebo důkladně rozmačkáme vidličkou.

4

V míse vyšleháme vejce, přidáme prolisovaný česnek, parmezán, bylinky, sůl, strouhanku a baklažánovou dužinu.

5

Rukama formujeme malé pevné kuličky a rovnoměrně je obalíme v mouce.

6

Na rozehřátém oleji smažíme do zlatohněda z každé strany.

7

Rajčata nebo protlak zahřejeme v kastrolu nebo hlubší pánvi, přidáme bazalku a podle chuti sůl, případně trošku cukru. Osmažené lilkové kuličky vkládáme do rajčatové omáčky a povaříme asi 10 minut. Před podáváním můžeme posypat strouhaným parmazánem a ozdobit bazalkou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3