Recepty Dezerty Pečené Makový dort s bílou čokoládou

Ingredience

6 vajec
130 g polohrubé mouky
160 g moučkového cukru
18 g bramborového škrobu
220 g mletého máku
40 g mletých mandlí
1 špetka soli
1 citron (1 lžíce šťávy)
1 lžíce prášku do pečiva
máslo (na vymazání)
hladká mouka (na vysypání)
Čokoládový krém
300 g bílé čokolády (na vaření)
400 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy

1

Den předem si uděláme čokoládovou polevu. Připravíme si vodní lázeň, do nádoby nalámeme bílou čokoládu a neustále mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Smetana nesmí projít varem. Polevu uložíme přes noc do ledničky.

2

Oddělíme vajíčka od bílků a z bílků ušleháme tuhý pevný sníh. Bílky vyšleháme s cukrem tak, aby nám vznikla pěna.

3

Mouku prosejeme a vmícháme do ní pomletý mák. Přisypeme škrob, mandle, cukr, prášek do pečiva, sůl a citronovou šťávu.

4

K sypkým surovinám vmícháme žloutkovou pěnu a nakonec opatrně přidáme sníh z bílků.

5

Připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do formy nalijeme těsto a dort dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C.

6

Dort pečeme 40 až 50 minut. Mezitím si vyndáme připravený krém a vyšleháme ho.

7

Hotový dort necháme vychladnout, podélně ho rozkrojíme a první polovinu korpusu namažeme krémem. Na krém položíme druhou polovinu korpusu a celý dort pomažeme zbylým krémem. Vše uhladíme a dáme do lednice ztuhnout.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3