Recepty Dezerty Nepečené Makový závin s nízkým obsahem laktózy

Ingredience

Na těsto
500 g hladké mouky
200 ml mléka bez laktózy
40 g másla bez laktózy
2 vejce (jen žloutky)
30 g čerstvého droždí
1 lžíce krystalového cukru
1 špetka soli
Maková náplň
50 g krystalového cukru
380 ml mléka bez laktózy
400 g mletého máku
Na potření
1 vejce

Postup přípravy

1

Z mléka si oddělíme asi 50 ml na přípravu kvásku. Mléko lehce ohřejeme, vmícháme do něj lžíci cukru a droždí. Pečlivě zamícháme, aby se droždí rozpustilo. Kvásek uložíme na teplé místo, kde ho necháme vzejít.

2

Máslo necháme změknout. Mouku prosejeme a zapracujeme do ní žloutky, zbytek mléka, změklé máslo, sůl, a nakonec kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na 90 minut kynout na teplé místo. Během kynutí ho minimálně jednou prohněteme.

3

Mezitím si připravíme náplň. Mléko uvaříme, nasypeme do něj mák a cukr. Náplň vaříme asi 25 minut. Hotovou náplň necháme vychladnout.

4

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme tenký plát. Poklademe na něj mák a srolujeme.

5

Předehřejeme si troubu na 180 °C, na plech s pečicím papírem dáme oba záviny, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme asi 35 minut dozlatova. Hotový závin necháme vychladnout a podáváme.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3