Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Chcete vědět více? Přečtěte si informace týkající se souborů cookie. Spravovat soubory cookie
Věděli jste, že oblíbený velikonoční mazanec ze sladkého kynutého těsta, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva?
Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst.
S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek nesmí chybět na sváteční tabuli ani letos!
Smícháme prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a uděláme do jejich směsi důlek. Do něj vlijeme mléko a rozdrobíme droždí. Poté zasypeme zbylou lžící mouky a necháme na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
Poté přidáme cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujeme vláčné těsto.
Přisypeme rozinky, opět důkladně prohněteme a necháme kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
Předehřejeme troubu na 200 °C.
Z těsta vypracujeme pevný bochánek, položíme ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a necháme ještě 10 minut odpočívat.
Vršek nařízneme do kříže, ještě jednou potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
Dáme péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhneme na 160 °C. Pečeme dozlatova zhruba 45 minut.
Před nakrojením mazanec necháme vychladnout a poprášíme ho moučkovým cukrem.
© 2025 Tesco Stores ČR a.s.