Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Nejprve si připravíme odpalované těsto. Mléko s vodou smícháme dohromady, dáme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme špetku soli, máslo a znovu necháme zavařit. Poté přidáme mouku, a na nižším plameni těsto mícháme, dokud se nezačne lepit na dno a boky hrnce. Po pár minutách míchání by mělo začít bělat. Odstavíme hrnec z ohně a za stálého míchání těsto necháme zchladnout, aby se nám na něm nevytvořil škraloup.
Do vlažného těsta postupně po jednom přidáme vejce a dobře je zapracujeme. Cukrářský sáček si naplníme takto zadělaným těstem a nastříkáme si na plech malé šnečky, nebo jiné oblíbené tvary (moje babička někdy dělávala i banánky). Důležité je těsto pořádně natlačit k plechu a v žádném případě neděláme šnečky ze dvou pater.
Dáme je péct do předehřáté trouby (180–200°C) na 25 min. Během pečení nesmíme troubu otevírat, aby větrníčky nespadly, délka pečení závisí na troubě, takže pokud budete mít větrníčky moc světlé, klidně je nechte ještě chvilku péct.
Na světlý krém si nejprve připravíme pudink. V části mléka si rozmícháme prášek se 2 žloutky. Zbytek nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Do horkého mléka za stálého míchání pomalu nalijeme směs s pudinkem a žloutky. Přisypte cukr a opět nechte zavařit, dokud směs nezhoustne. Pudink sundáme z ohně a vmícháme do něj máslo. Celý hrnec si dáme do dřezu napuštěného ledovou vodou a za občasného promíchání necháme zchladnout. Jakmile je krém vychlazený (nejlépe když je na pár hodin i v lednici) vyšleháme jej a smícháme s dotuha vyšlehanou smetanou.
Jako další si připravíme karamelový krém. Z cukru si na nepřilnavé pánvičce uděláme světlý karamel, zalijeme jej horkou smetanou (jen polovinou, tj. 150 ml) a necháme provařit. Vychladíme v lednici, poté do něj přilijeme zbytek vychlazené smetany (150 ml) a vyšleháme dotuha.
Nakonec si připravíme karamelovou polevu. Polovinu cukru zkaramelizujeme na pánvi. Když máme karamel hotový, přidáme do něj vodu (dáváme pozor, hmota začne vřít) a ještě chvíli povaříme, než jej odstavíme. Ještě horký karamel přidáme do zbylého cukru a důkladně vymícháme hladkou polevu.
Při přípravě jednotlivých větrníčků každý rozkrojíme na půl, nejprve do něj nastříkáme cukrářským sáčkem světlý krém, poté karamelový, přiklopíme a polijeme karamelovou polevou. Dáme chladit do lednice alespoň na hodinu.