250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
100 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
40 g čerstvého droždí
6 g soli
1 lžička citronové kůry
1 tvarohová náplň (125 g tvarohu, 40 g cukru, oříšky a rozinky, 1 žloutek, kůra z jednoho citronu,
1 maková náplň (100 g máku, 1 bílek, oříšky a rozinky, 50 g cukru, lžíce medu, lžička skořice)
1 drobenka (70 g másla, 100 g cukru, 100 g polohrubé mouky
150 g povidel
15 kompotovaných třešní
1 vejce na potření
50 g másla na potření
Mouku prosejeme do mísy a vytvoříme v ní důlek. Do důlku nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme kvasnice. Postupně přimícháváme mouku, až nám vznikne těsto hustotou podobné těstu na lívance. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
Přimícháme zbylé suroviny a vypracujeme hladké těsto, v robotu to trvá asi 10 minut. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 45 minut. Mezitím si připravíme náplně.
Mák zalijeme 100 ml vařící vody a necháme vychladnout. Přimícháme cukr, med, skořici, mandle a rozinky. Vyšleháme sníh z bílku a po částech jej zamícháme do máku. Suroviny na tvarohovou náplň jednoduše smícháme.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 30 stejně velkým kousků. Každý kousek zploštíme a naplníme jednou až dvěma velkými lžičkami náplně a uzavřeme jako obálku tak, aby náplň nemohla utéct ven. Položíme na plech spojem dolů, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 40 minut kynout.
Během kynutí si připravíme drobenku. Všechny suroviny zpracujeme rukama do požadované konzistence. Můžeme přidávat máslo i mouku s cukrem. Musí nám prostě vzniknout klasická drobenka.
Vykynulé koláčky rukou lehce zploštíme a pomažeme vajíčkem. Do středu tvarohových koláčků dáme lžičku povidel, do středu makových třešni. Zasypeme bohatě drobenkou. Pečeme při 160°C přibližně 20 minut do zlatohnědé barvy. Ještě teplé můžeme pomašlovat roztopeným máslem. Necháme vychladnout.