Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
„Jednoduché a zároveň nutričně bohaté jídlo,“ říká Zuzana Pavelková Šafářová, odbornice na zdravou stravu. „Díky bílému masu, tepelné úpravě zeleniny a rozmixování je výborně stravitelné i pro velmi malé děti. Kuřecí maso poskytuje při minimálním zastoupení tuků komplexní bílkoviny. Mrkev naopak sacharidy a olivový olej zdravé tuky. Obsažená barviva karotenoidy v mkrvi dodají pokrmu jednak přitažlivou barvu, a také zdravotní benefity. Nejzajímavější je obsah karotenoidu lykopenu. Tělo jej lépe využije po tepelné úpravě jeho nosiče, v tomto případě mrkve, a úplně ideálně vstřebává za přítomnosti tuku. V receptu použitý olivový olej tuto funkci zastane. Lykopen má silný antioxidační účinek a tělo si z něj vyrobí vitamín A. Ten hraje nejen u dětí klíčovou roli ve fungování imunitního systému, podporuje růst kostí a ukládání minerálů v nich. Také posiluje zrak. Příjem vitamínu A prostřednictvím betakarotenů ze zeleniny je pro naše tělo jednou z nejvýhodnějších forem, nehrozí riziko nebezpečného předávkování jako třeba u potravinových doplňku. Intenzita zbarvení mrkve není ovšem přesným kvantitativním ukazatelem obsahu betakarotenu. Cuketa je rovněž bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek, primárně vápníku a hořčíku. Obsah hořčíku v cuketě příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. Zkrátka i velmi snadné jídlo bez nákladných ingrediencí může mít velmi pozitivní vliv na zdravý vývoj dítěte.“
Cukety a mrkev očistíme a nakrájíme na kousky.
Očistíme maso a nakrájíme na malé kostičky.
Kuře opečeme na rozpáleném oleji, přidáme nakrájenou zeleninu, přilijeme jeden litr vody a povaříme 15 minut.
Maso a změklou zeleninu rozmixujeme.
Tip: Rozdělte pyré do menších nádob a zamrazte. V případě potřeby bude rychle k dispozici.