Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Hrušky zbavíme nálevu, který si využijeme později. Hrušky necháme okapat a nakrájíme je na plátky.
Broskve rozkrojíme na půl, zbavíme je pecky a nakrájíme na kostičky.
Připravíme si menší hrnec, kam nalijeme nálev z hrušek. Ochutíme ho muškátovým oříškem, skořicí a přidáme kukuřičnou moučku. Nálev zamícháme a přivedeme za stálého míchání k varu.
Jakmile nám směs zhoustne, odstavíme ji z plotny a přidáme do ní hrušky a broskve. Promícháme a směs přendáme do formy na pečení.
Máslo nakrájíme na plátky a poklademe ho do formy na ovocnou směs.
Připravíme si těsto na koláč. Máslo necháme změknout, aby se nám s ním lépe pracovalo. Hladkou mouku prosejeme a přidáme do ni špetku soli.
Do mouky přidáme máslo a studenou vodu a vypracujeme hladké vláčné těsto.
Z těsta vyválíme plát o šířce 3 mm do tvaru dle formy, kterou budeme používat na koláč. Počítejte také s okraji. Těst by mělo mít obvod o 3 cm širší než má samotná forma.
Těsto položíme na formu a pomocí prstů vytvarujeme okraje. Střed koláče nařízneme, aby měla kudy unikat pára.
Předehřejeme si troubu na 220 °C. Koláč potřeme žloutkem a pečeme asi 25 minut. Koláč necháme ještě 15 minut po upečení vychladit a můžeme ho podávat. Dobře chutná také studený.