Recepty Dezerty Obrácený jablečný koláč
Ingredience
100 g cukru krystal
80 g másla
1 citron
1 balení listového těsta
5 jablek
Postup přípravy
1
Troubu předehřejeme na 190 °C a připravíme si formu na koláč.
2
V hrnci se silnějším dnem necháme rozpustit máslo. Nasypeme do něj cukr krystal a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Vaříme na nízkou teplotu a pozvolna, aby se vzniklý karamel nepřipálil. Výsledná barva by měla být ideálně zlatohnědá.
3
Karamel nalijeme na dno formy, lžicí ho rozetřeme a necháme vychladnout.
4
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Na karamel naskládáme plátky jablek.
5
Z citronu vymačkáme šťávu a pokapeme s ní jablka. Listové těsto rozválíme podle velikosti formy a zakryjeme s ním jablka. Těsto přimáčkneme směrem dolů ke dnu formy.
6
Koláč pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Hotový koláč necháme vychladnout a vyklopíme ho.
Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept