Osúchy
Autor
Kateřina O.
Košíky 115
Hlasujte pro tradiční recepty, které si podle vás zaslouží zvítězit.
0
Autorův příběh
Osúchy se pékávaly pro děti, dost často si je děti sami vytvářeli z kousků těsta, které zbyly v dížce, kde se těsto mísilo. Když hospodyně pekla chleba - většinou pro početnou rodinu a na celý týden, neměla čas vařit. Aby děti nezlobily a nebyly hladové, byly pro ně osúchy nejen rychlým jídlem, ale i zábavou. Osúchy se dávaly do chlebové pece jako první někdy ještě před vymetením žhavého uhlí, proto je někde používán název "podplamenice", nebo hned po vymetení pece - než se tam teplota zastabilizovala tak, aby se chleba pekl rovnoměrně. Osúchy mají napříč evropou nejrůznější tvary a variace. Zapracovávalo se do nich sušené i čerstvé ovoce, potíraly se povidly (potrnčené) a máslem, nebo se jedly jen tak, suché - dle možnosti rodiny. Nejoblíbenější varianta v součastné době jsou škvarkové osúchy potírané sádlem s česnekem.
Ingredience
500 g hladké mouky
1 lžičky soli
kmín
kvásek žitný (kdo nemá najděte si na "Kváskové mapě") - cca 1,5 dcl)
škvarky krájené (na drobné kousky)
voda
Na potření
sádlo (pár lžic rozpuštěného, ne horkého)
Autorův příběh
Osúchy se pékávaly pro děti, dost často si je děti sami vytvářeli z kousků těsta, které zbyly v dížce, kde se těsto mísilo. Když hospodyně pekla chleba - většinou pro početnou rodinu a na celý týden, neměla čas vařit. Aby děti nezlobily a nebyly hladové, byly pro ně osúchy nejen rychlým jídlem, ale i zábavou. Osúchy se dávaly do chlebové pece jako první někdy ještě před vymetením žhavého uhlí, proto je někde používán název "podplamenice", nebo hned po vymetení pece - než se tam teplota zastabilizovala tak, aby se chleba pekl rovnoměrně. Osúchy mají napříč evropou nejrůznější tvary a variace. Zapracovávalo se do nich sušené i čerstvé ovoce, potíraly se povidly (potrnčené) a máslem, nebo se jedly jen tak, suché - dle možnosti rodiny. Nejoblíbenější varianta v součastné době jsou škvarkové osúchy potírané sádlem s česnekem.
Postup přípravy
1
Na větší část mouky (cca 350 gr) nasypeme sůl, kmín a zahrneme tak, aby když budete nalévat kvásek, nešel přímo na sůl. Kváskem a vodou zaděláme řidší těsto, které v míse důkladně zpracujeme tak, aby bylo krásně hladké.
2
Zbytek mouky vysypeme na stůl/vál, na něj nasypeme škvarky, které zapracujeme je do těsta. Těsto přendáme zpět do mísy a necháme přikryté utěrkou kynout ideálně přes noc v pokojové teplotě.
3
Ráno těsto opět vyklopíme na pomoučený stůl/vál, kde ho znovu vypracujeme - vyženeme bublinky které se tam za noc kynutím nadělaly (mouky na podsyp použijeme co nejméně, jen tak, aby se těsto nelepilo). Z vypracovaného těsta ukrajujeme malé kousky, ze kterých tvoříme bochánky, které klademe na plech. Necháme ještě hodinu až dvě kynout.
4
Pečeme v peci nebo troubě na co nejvyšší teplotu, kterou nám zařízení dovolí (klidně až 300°C) do růžova. Po vytažení z trouby/pece ihned potíráme rozpuštěným sádlem s česnekem a lehce osolíme. Na tomto receptu je nejtěžší počkat, až osúchy vychladnou alespoň tak, abychom si nepopálili pusu :-)
Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Prohlédněte si letáky a katalogy

Tesco Leták - aktuální týden

Více informací  Informace



Platí pro hypermarket a obchodní domy.
Letáková nabídka platí v hypermarketech a obchodních domech od 17. 7. od 8:00 do 23. 7. 2019 dle otevíracích dob jednotlivých obchodních jednotek nebo do vyprodání zásob, s výjimkou odlišné platnosti na vybraných stranách. Uvedené ceny jsou v českých korunách. V letáku jsou použity ilustrační fotografie. Za případné tiskové chyby se omlouváme. Tesco Stores ČR, a. s., Vršovická 1527/68 b, Praha 10. ID. č. 2019/21_5k.
Údaje o platnosti
Údaje o platnosti
1 / 8

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4