Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Zuzana Pavelková Šafářová, diabetoložka:“Mrkev je ze zeleniny nejsladší, proto je velká šance, že ji i děti budou jíst s chutí. Lehkým zkaramelizováním se její sladkost ještě zvýrazní. Nebojte se ji tepelně upravit na másle, na hodnotě naopak ještě získá. Obsahuje totiž provitamín A, ze kterého si tělo vytváří vitamín A, který se rozpouští v tucích a proto je přítomnost tuku - v tomto případě másla, klíčová pro řádné vstřebání v zažívacím ústrojí. A čím vitamín A prospívá? Posiluje zrak, podporuje odolnost proti infekcím, zkracuje průběh mnohých onemocnění, podporuje růst kostí a ukládání minerálů v nich a zlepšuje také stav kůže, vlasů a nehtů.U dětí, zvláště u malých, bych doporučila úplně vynechat sůl, anebo jí používat jen velmi málo. Zelenina už sodík obsahuje, navíc ve správném poměru k draslíku. Opatrní buďte rovněž s muškátovým oříškem, opravdu jen špetku. V tak malém množství pozitivně podpoří trávení a zabraní nadýmání.“
Položíme stehýnka na menší pekáč. Osolíme je, pokapeme olejem, přidáme kousek másla a trochu kmínu. Pečeme 45 minut na 180 °C.
Očistíme mrkev a orestujeme ji na oleji.
Přidáme sůl, muškátový oříšek, tymián a vodu.
Dusíme 15 minut.
Když je mrkev měkká, slijeme vodu.
Přidáme šťávu z pomeranče, máslo a necháme mrkev karamelizovat.
Pak ji posypeme sezamem.
Upečená kuřecí stehýnka podáváme s mrkví.