Recepty Hlavní jídla S masem Pečená vepřová panenka se zeleninou

Ingredience

1 vepřová panenka
½ kg červených brambor
½ kg mrkve
2 cibule
2 ks česneku
2 lžíce olivového oleje
2 snítky čerstvého rozmarýnu
2 snítky tymiánu
sůl
mletý černý pepř
slunečnicový olej

Popis

„Panenka je nejlibovější vepřové maso, které je ceněno díky obsahu vitamínů skupiny B, především B12 a železa, důležitých pro krvetvorbu a nervový systém. Je skvělým zdrojem zinku, hrající klíčovou roli v obranyschopnosti našeho organismu proti virům a baktériím. Obecně je maso plnohodnotnou bílkovinou, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Z přijímaných aminokyselin si pak naše tělo samo vytváří bílkovinu a esenciální znamená, že je musíme získat právě ze stravy,“ vysvětluje specialistka na zdravou výživu Zuzana Pavelková Šafářová.Maso je vždy vhodné kombinovat se zeleninou, která nám dodá vlákninu. Maso má své benefity, ale zároveň zatěžuje tlusté střevo. A právě vláknina, obsažená v zelenině, střevu naopak prospívá. Je nejdůležitější složka v boji proti rakovině tlustého střeva, Tepelně upravená zelenina je stravitelnější.  Naše tělo dokáže cenné látky, zvláště minerály, ale rovněž některé vitamíny, lépe přijmout právě ze zeleniny tepelně upravené. Konkrétně mrkev je tepelně upravená zdravější než syrová.  Brambory neobsahují žádný tuk, naopak hodně vlákniny, vitamíny skupiny B a vitamín C, z minerálních látek pak draslík, hořčík a železo, z antioxidantů karotenoidy a flavonoidy. Všechny tyto látky významně přispívají našemu zdraví, posilují imunitní systém a působí proti civilizačním nemocem včetně rakoviny.

Postup přípravy

1

Předehřejeme troubu na 220 °C.

2

Omyjeme vepřovou panenku, ořízneme kůži, lehce potřeme olejem a posypeme kořením.

3

Opečeme panenku ze všech stran na pánvi.

4

Očistíme mrkve a necháme je celé, oloupeme brambory a nakrájíme cibule na čtvrtky a česnek na půlky.

5

Potřeme pekáč olejem. Maso položíme doprostřed a obložíme ho zeleninou. Okolo umístíme čerstvé bylinky.

6

Pekáč dáme do trouby na 25–35 minut.

7

Před krájením necháme maso 5–10 minut odpočinout. Poté nakrájíme panenku na plátky a podáváme se zeleninou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3