Recepty Hlavní jídla S masem Pečené hovězí žebro s klíčeným hrachem, bramborovou kaší a kvašeným zelím

Ingredience

Pečené žebro

1,5 kg hovězí žebra (s kostí středně prorostlé)

30 gramů hrubozrnná hořčice

400 gramů cibule

sůl

Bramborová kaše

1 kg brambory

1,5 dl mléko

30 gramů máslo

sůl

Kvašené zelí

1 kg zelí (bílé bez košťálu)

100 gramů mrkev

20 gramů sůl

Klíčený hrách

50 gramů hrách (suchý)

20 gramů sádlo

sůl

Popis

Toto jídlo je náročnější na čas přípravy, proto je třeba ho plánovat předem. Zelí kvasí v teple 5–12 dní v závislosti na množství a teplotě. Je ideální, když celý proces probíhá v kvasném kameninovém hrnci se žlábkem, který na dobu kvašení plním vodou, aby mohl oxid uhličitý unikat ven, ale nemohlo nic dovnitř. Tento proces je mléčné kvašení a funguje na skoro všechnu zeleninu. Zde kvašený kilogram zelí na jedno jídlo nespotřebujeme, ale v lednici vydrží dlouho.Hrách klíčí zhruba 4 dny při pokojové teplotě.Maso se vyplatí péct pomalu přes noc.

Postup přípravy

1

Postup přípravy kvašeného zelí: 1.Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky nebo na hrubém struhadle nastrouhám, přidáme strouhanou mrkev a sůl. 2.Zamícháme a necháme pět minut ležet, aby zelí pustilo šťávu. 3.Natlačíme na dno kameninového hrnce, až vystoupí šťáva nahoru. Zatížím čistým kamenem. 4.Přiklopíme, do žlábku naliju vodu a nechám asi 6 dní v 25 °C. 5.Vodní filtr v kvasném hrnci udržujeme po celou dobu kvašení.

2

Postup přípravy klíčeného hrachu: 1.Sušený hrách namočíme na 24 hodin do většího množství vody. 2.Druhý den nabobtnalý scezený hrách vysypeme do ploché nádoby pouze v jedné vrstvě, přikryjeme čistou mokrou utěrkou a dáme do temna (ideální je vypnutá trouba). 3.Třetí den už jsou vidět klíčky. Namočíme na pět minut do vlažné vody a znovu namočíme utěrku. 4.Hrách vycedíme a pod utěrkou necháme do dalšího dne doklíčit. 5.Čtvrtý den je hotovo – cca. 80 hodin. 6.Hrách můžeme na pár minut namáčet i dvakrát denně, ale alespoň jednou je nutnost.

3

Postup přípravy pečeného žebra: 1.Hovězí žebro pomažeme hořčicí, osolím, vložíme do pekáče a zasypeme na plátky krájenou cibulí. 2.Vše v pekáči necháme zapéct v rozpálené troubě asi 10 minut na 200 °C. 3.Potom teplotu stáhneme na 95 °C, přiklopíme a pomalu pečeme asi 12 hodin (čas je pouze orientační, záleží na kvalitě masa a termostatu). Maso během pečení pustí šťávu a tu když je hotové, přecedíme a svaříme na silnou emulzi.

4

Postup přípravy bramborové kaše: 1.Na obyčejnou bramborovou kaši dáme oloupané brambory do hrnce s vlažnou osolenou vodou, uvaříme, slijeme a vyšleháme nebo ušťoucháme s mlékem a máslem. Dosolíme. 2.Opravdu vynikající kaše je z brambor pečených ve slupce do měkka, které hned oloupeme, a ještě horké ušťoucháme. Zde dáme víc másla (rozpuštěného) a mléka jen trošku. Dosolíme.

5

Servis: Na talíř dáme bramborovou kaši, posypeme klíčeným hrachem opečeným na sádle, přidáme hromádku kvašeného zelí a doložíme kousek kosti zbaveného masa. Přeléváme silnou hovězí šťávou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Prohlédněte si letáky a katalogy

Tesco Leták - aktuální týden

Více informací  Informace



Platí pro hypermarket a obchodní domy.
Letáková nabídka platí v hypermarketech a obchodních domech od 9. 10. od 8:00 do 15. 10. 2019 dle otevíracích dob jednotlivých obchodních jednotek nebo do vyprodání zásob, s výjimkou odlišné platnosti na vybraných stranách. Uvedené ceny jsou v českých korunách. V letáku jsou použity ilustrační fotografie. Za případné tiskové chyby se omlouváme. Tesco Stores ČR, a. s., Vršovická 1527/68 b, Praha 10. ID. č. 2019/33_5k.
Údaje o platnosti
Údaje o platnosti
1 / 8

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4