Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Lahodná chuť salátu a vůně lososa na másle též mohou patřit k Vánocům.
TIPY
Čerstvá pažitka patří mezi bylinky, které si hravě vypěstujete doma nejen v létě, ale také v zimě. Založte si malou bylinkovou zahrádku, určitě si v ní najde svoje místo také pažitka, která nesmí ve vídeňském bramborovém salátu chybět.
Pokud máte rádi bramborový salát kvůli tomu, že v něm není majonéza, doporučujeme vám vajíčkový salát bez majonézy.
Šťavnaté lososové filety doplněné voňavým pomerančovomátovým pestem jsou velkou konkurencí tohoto receptu. Výborný je také marinovaný losos.
Pokud vám zůstanou z pečeného lososa kousky, můžete je zužitkovat na špenátovou roládu s lososem. Tato delikátní roláda kombinuje chuť špenátu, krémového sýra a lososa do jedinečného zážitku.
Máte rádi lososa, ale nepohrdnete ani jinými rybami? Grilovaný pstruh s gremolátou je dalším tipem na rybí recept.
Postup na pečeného lososa na másle: 1. Troubu předehřejeme na 200 °C. 2. Na pánvi zahřejeme máslo. 3. Z medu, sójové omáčky a prolisovaného česneku vymícháme marinádu. 4. Do ohřátého másla přidáme marinádu a vaříme asi 3 minuty. 5. Připravíme si plech na pečení, vyložíme ho pečicím papírem a dáme na něj filety z lososa, které jemně osolíme a okořeníme. 6. Filety důkladně přelijeme marinádou tak, aby byly pokryté ze všech stran. 7. Pečeme cca 10–15 minut, až začne marináda karamelizovat a po kuchyni se bude linout vůně lososa na másle. 8. Zatímco se losos peče, připravíme si bramborový salát.
Postup na salát: 1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Slijeme z nich vodu a necháme trochu vychladnout. 2. Vychladlé uvařené brambory nakrájíme na tenké plátky, přelijeme je trochou bílého vinného octa, promícháme a necháme úplně vychladnout. Odložíme je do mísy, ve které budeme připravovat salát. 3. Ohřejeme si domácí vývar, přidáme do něj hořčici a ještě teplý ho vylijeme na uvařené brambory. Vývar necháme vpít do brambor. 4. Ze zbytku octa, olivového oleje, soli, koření a cukru si připravíme zálivku a zlehka s ní přelijeme vychladlé brambory. Jemně promícháme, aby se brambory nerozpadly. 5. Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a vmícháme do salátu. 6. Salát podáváme vychlazený a dochucený nasekanou pažitkou spolu s pečeným lososem ozdobeným barevným sezamem.