Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Připravíme si ajvar. Troubu si předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Papriku a lilek umyjeme, osušíme a zbavíme jadérek. Z lilku odřízneme stopku a propícháme ho vidličkou. Takto připravenou zeleninu dáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Papriky je potřeba během pečení otočit. Zeleninu si můžeme připravit také na grilu. Grilujeme ji až do zčernání slupek. Upečenou zeleninu okamžitě překryjeme alobalem a necháme spařit. Potom ji ještě teplou oloupeme. Lilek zbavíme jadérek. Zeleninu a očistěný česnek dáme do mixéru a rozmixujeme. Postupně Přidáváme olej a ocet. Rozmixovanou zeleninu dáme do hrnce, přidáme sůl, mletý pepř a špetku kajenského pepře. Vaříme asi 20 minut. Horkou zeleninovou směs nalijeme do čistých zavařovacích sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a přikryjeme utěrkou. Takto je necháme až do úplného vychladnutí.
Mezitím vyndáme pljeskavicu z obalu a opékáme ji na rozpáleném grilu 5 minut z každé strany. Hotové maso si odložíme stranou.
Připravíme si dresink. V malé misce smícháme jogurt, prolisovaný česnek, čerstvou petrželovou nať, sůl a pepř.
Červenou cibuli a okurku nakrájíme na tenké plátky. Pita chléb si ohřejeme na grilu – půl minuty z každé strany. Překrojíme ho na polovinu a vnitřek potřeme domácím ajvarem, přidáme pljeskavicu, dresink, zeleninu a petrželovou nať. Hotové naplněné pita chleby ihned podáváme.