Recepty Polévky Poctivá fazolová polévka na zahřátí

Ingredience

250 g bílých fazolí ve slaném nálevu (velkých)
400 g uzených žeber
1 mrkev
1 petrželka
1 cibule
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
3 kuličky pepře
2 kuličky celého nového koření
1 vrchovatá lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
12 hrstí čerstvé petrželky
majoránka
sůl

Postup přípravy

1

Bílé fazole několikrát opláchneme studenou vodou. Fazole dáme do hrnce, zalijeme je vodou tak, aby byly dostatečně ponořené. Fazole necháme máčet asi 10 hodin.

2

Žebra, nové koření, pepř a bobkový list zalijeme studenou vodou a pozvolna vaříme asi hodinu. Mrkev, cibuli a petržel oloupeme a po hodině vaření ji dáme vařit společně s žebry. Takto vaříme další hodinu. Během vaření odebíráme tuk, aby byl vývar krásně čistý.

3

Hotový vývar zcedíme a dáme do něj vařit fazole. Vaříme je do měkka asi hodinu. Jakmile jsou fazole měkké, ochutíme polévku solí, lisovaným česnekem a majoránkou.

4

Připravíme si jíšku. Máslo rozpustíme, zaprášíme ho moukou a zamícháme. Mícháme dohladka. Jíšku necháme vychladnout a zahustíme s ní polévku.

5

Polévku vaříme, dokud nám nezhoustne. Ozdobíme ji na drobno nakrájenou petrželkou a můžeme podávat.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3