Recepty Polévky Poctivý ruský boršč s vařeným vejcem

Ingredience

600 g hovězí kližky (přední)
200 g bílého zelí (hlávkové)
70 g rajčatového protlaku
5 kuliček celého nového koření
1 ks bobkového listu
1 červená řepa (větší kus)
1 mrkev
kořenová petržel
1 cibule
2 brambory
1 hrst čerstvé petrželky
citronová šťáva
slunečnicový olej
sůl
mletý černý pepř
Na podávání
4 vejce
1 kelímek zakysané smetany
1 lžička kopru (na drobno nakrájeného)

Popis

TIP: Boršč chutná nejlépe druhý den.

Postup přípravy

1

Maso očistíme, osolíme a opepříme. Připravíme si větší hrnec a naplníme ho vodou, kterou přivedeme k varu

2

Mezím maso zprudka osmažíme ze všech stran na rozpáleném oleji. Maso dáme vařit do vody a vaříme ho do měkka.

3

Řepu, brambory, mrkev, petržel a cibuli oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobno a oloupanou zeleninu společně s hlávkovým zelím nastrouháme na hrubo.

4

Jakmile je maso hotové, vyndáme ho z vody a vodu přecedíme. Použijeme ji do polévky. Maso nakrájíme na menší kousky.

5

V hrnci osmažíme cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a promícháme. Restujeme asi 10 minut.

6

Zeleninový základ ochutíme bobkovým listem a novým kořením. Vše zalijeme připraveným hovězím vývarem. Vaříme asi 15 minut, dokud nebude zelenina měkká.

7

Mezitím dáme vařit vajíčka, vaříme je asi 10 minut. Jakmile jsou hotová, dáme je zchladit do studené vody a oloupeme.

8

Do polévky vmícháme rajčatový protlak a lehce ochutíme citronovou šťávou. Hotovou polévku ochutíme na drobno nakrájenou čerstvou petrželkou.

9

Zakysanou smetanu smícháme s koprem. Boršč podáváme s vajíčkem a zakysanou smetanou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept