Dýně je výborná v tom, že se dá upravit na nekonečně mnoho způsobů a právě krémová polévka je jedním z těch nejjednodušších na přípravu. Zkuste dýňovou polévku. Je pikantní a sladká zároveň. Je to láska na první sousto.
2 menší máslové dýně
1 šalotka
1 svazek jarní cibulky
2 stroužky česneku
½ litru zeleninového vývaru
1 lžička čerstvého zázvoru
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžíce zakysané smetany
olivový olej
hrubá mořská sůl
pepř
Máslová dýně má poměrně hrubou slupku, kterou ale jednoduše odstraníme škrabkou na brambory. Odřízneme stonek a tvrdý spodek, pak dýni podélně překrojíme a lžící vydlabeme jadérka.
Dýni nakrájíme na 1,5 cm široké plátky. Pečící papír rozložíme na plech a plátky dýně na něj poklademe. Potřeme olivovým olejem a ochutíme hrubou solí spolu s mletým pepřem. Dáme péct na přibližně 25 minut, dokud není dýně měkká, ale bez spálených okrajů.
Mezitím najemno nakrájíme cibuli, česnek a bílou část jarní cibulky. Ve větším hrnci spolu s dýní krátce na oleji osmahneme.
Směs zalijeme horkým vývarem a vaříme ještě asi 10 minut. Pro intenzivnější chuť přidáme najemno nastrouhaný zázvor a mletý římský kmín. Pozor ale na ně, mají dost intenzivní chuť, tak raději s mírou.
Polévku pak dobře rozmixujeme a podle potřeby dochutíme.
Servírujte se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem a ozdobíme dýňovými semínky a olivovým olejem.
Více informací
Více informací
© 2019 Tesco Stores ČR a.s.