Recepty Hlavní jídla Prejt s bramborami

Ingredience

600 g prejtu (polotovar ve střevě na tlačenku)
2 lžíce vepřového sádla
3 lžíce škvarku (nadrobno nakrájeného)
1 cibule (nadrobno nakrájená)
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička majoránky (sušené)
sůl
mletý černý pepř
Zelí
640 g bílého zelí (1 velká sklenice, sterilizovaného)
200 ml vody
1 lžíce vepřového sádla
1 cibule (nadrobno nakrájená)
1 lžíce hladké mouky
sůl
brambory (2-3 na osobu)

Postup přípravy

1

Nejprve si připravíme zelí.Do hrnce na rozehřáté sádlo dáme cibuli, zasypeme moukou a usmažíme zásmažku. Jakmile cibule s moukou začne zlátnout, odstavíme z ohně a necháme chvíli zchladnout. Poté zalijeme 100ml studené vody, promícháme a do vzniklé zásmažkové "kaše" přidáme zelí i s nálevem. Znova promícháme a přikryté pokličkou dusíme na slabém plameni 20 minut. Během dušení občas promícháme a podléváme vodou.

2

Než budeme mít zelí měkké, dáme do vařící, osolené vody vařit oloupané, na polovinu překrojené brambory. Na osobu počítáme 2 a půl kusu střední velikosti. Po 20-ti minutách ostrým nožem, nebo vidličkou vyzkoušíme, jsou-li brambory měkké. Jestli ano, vodu scedíme.

3

Mezitím si přichystáme prejt. Do kastrolu na rozehřáté sádlo dáme škvarky. Až začnou malinko pouštět tuk, přidáme cibuli, promícháme a cca 3 minuty smažíme.Dále přidáme nakrájený prejt, podlijeme 2 lžícemi vody a za občasného míchání ode dna necháme slabým varem prejt rozpustit. Pak přidáme všechno koření, znova promícháme a ještě 5 minut podusíme. Podle chuti přisolíme (prejt je mírně nasládlé chuti) a podáváme společně se zelím a bramborem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3