Jirka
1 kg krky (hovězí nakrájených na kostky 3x3 cm)
150 g cibule (nakrájené nahrubo)
100 g mrkve (nakrájené na kostky 1x1 cm)
50 g celeru (nakrájené na kostky 1x1 cm)
50 g kořenové zeleniny (nakrájené na kostky)
5 stroužek česneku
2 lžíce sádla
100 g slaniny (nakrájené na kostičky 0,5 x 0,5 cm)
500 mililitrů červeného vína
200 ml vody
sůl a pepř
50 g másla
50 g mrkve (nakrájené na kolečka)
50 g řapíkatý celer (nakrájeného na plátky)
50 g cibule (nakrájené na měsíčky)
Do kastrolu vložíme slaninu. Až se z ní začne vypékat tuk, přidáme sádlo. Maso osolíme a opepříme ze všech stran, pak orestujeme. Maso vyjmeme, v kastrolu orestujeme dozlatova cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a orestujeme do hněda, přidáme česnek. Maso vrátíme a zalijeme vínem.
Necháme pomalu vařit zhruba 30 min, aby se odvařil alkohol, a přidáme 200 ml vody. Pak přiklopíme a dusíme do měkka. Na pánvi rozpustíme máslo a připravenou zeleninu a cibuli restujeme do zlatova. Osolíme, opepříme a promícháme s nasekanou plocholistou petrželí.
Dušené maso naservírujeme na misku, jako ozdobu přidáme restovanou zeleninu. Podáváme s bagetou nebo rýží.
Tipy: 1. Orestování cibulovo-zeleninového základu. 2. Orestování zeleniny na ozdobu.
Více informací
Více informací
© 2019 Tesco Stores ČR a.s.