Recepty Hlavní jídla S masem Sváteční kachna babičky Anny
Vaří pro Vás

Anna

Ingredience

1 kachna (2 - 2,5 kg)

sůl

2 jablka

110 g slaniny (30g slaniny do jablka, 80g slaniny na protáhnutí prsou)

50  g másla

2 lžíce hladké mouky

1 litr kuřecího vývaru

Kysané zelí

1 cibule

500 g kysaného zelí

2 lžíce cukru

1 lžička kmínu

1 lžička sádla

100 ml vody

1 brambora (středně velká)

1 jablko (pečené z kachny oloupané a namačkané vidličkou)

pepř, sůl

Knedlíky

400 g toustový chléb

3 vejce (velikosti M)

100 g másla

100 ml plnotučného mléka

sůl a pepř

muškátový oříšek

petrželka

olej

Postup přípravy

1

Kysané zelí scedíme, šťávu si uchováme a zelí pokrájíme. Do rozpáleného hrnce vložíme sádlo, přidáme kmín a najemno nakrájenou cibuli. Necháme zpěnit a přidáme zelí, přilijeme část šťávy a vodu. Přivedeme k varu, přiklopíme, stáhneme plamen a pomalu dusíme. Když je zelí měkké, ubereme šťávu na polovinu, zahustíme oloupanou bramborou, přidáme jablko a v případě potřeby dochutíme solí, cukrem a šťávou ze zelí. Ještě 2 minuty povaříme a podáváme.

2

Toustový chléb nakrájíme na malé kostičky. Petržel nasekáme najemno. Oddělíme žloutky a bílky. Do větší misky nasypeme kostičky z rohlíku, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky a mléko. Osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petržel, špetku muškátového oříšku a opatrně promícháme. Necháme odpočinout a mezitím si z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh. Pevný sníh přidáme do misky a zamícháme. Z hmoty si mokrýma rukama vytvarujeme kulaté knedlíky o průměru cca 5 cm. Vaříme je v páře na pařáku pod poklicí asi 12 minut. Pařák potřeme olejem a knedlíky se nám nebudou lepit.

3

Nejdříve nakrájíme slaninu (asi 30 g) na malé kostičky a ty vložíme do jablek místo jadřince. Zbytek slaniny nakrájíme na zhruba 5 mm kousky a necháme v mrazáku ztuhnout. Kachnu očistíme, omyjeme, osušíme. Odřízneme křídla, vykrájíme sádlo a dáme vše do pekáče. Prsa prošpikujeme ztuhlou slaninou, potřeme změklým máslem, osolíme, do kachny vložíme připravená jablka a necháme v lednici uležet alespoň 4 hodiny. Troubu rozehřejeme na 160 °C a dáme do ní pekáč s křídly a sádlem a podlijeme vodou. Zhruba 4 cm nad pekáč dáme rošt a položíme na něj kachnu. Vše pomalu pečeme 2,5–3 hodiny dokud nebude kachna měkká. Pak kachnu na roštu vyjmeme společně s pekáčem. Veškerou tekutinu z pekáče odvaříme na sporáku. Poté orestujeme dozlatova, odlijeme přebytečné sádlo a zaprášíme moukou. Restujeme asi 1 minutu, pak zalijeme vývarem nebo vodou. Snížíme teplotu varu a necháme pomalu vařit asi 20 minut. Šťávu přecedíme do rendlíku a zredukujeme na požadovanou hustotu. Podle potřeby dochutíme solí.

4

Tipy: 1. Babiččina kachna se nikdy nepeče v pekáči, ale na mřížce nad pekáčem. 2. Kachní prsa se dají špikovat zmrzlou slaninou. 3. Jablko z kachny vyjmeme, oloupeme slupku a rozmačkané přidáme do zelí. 4. Zjednodušený postup na šťávu: Vyndáme pekáč, necháme ustát a vystoupený tuk odebereme ze 2/3 a v případě potřeby lehce zahustíme jíškou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Prohlédněte si letáky a katalogy

Tesco Leták - aktuální týden

Více informací  Informace



Platí pro hypermarket a obchodní domy.
Letáková nabídka platí v hypermarketech a obchodních domech od 21. 8. od 8:00 do 27. 8. 2019 dle otevíracích dob jednotlivých obchodních jednotek nebo do vyprodání zásob, s výjimkou odlišné platnosti na vybraných stranách. Uvedené ceny jsou v českých korunách. V letáku jsou použity ilustrační fotografie. Za případné tiskové chyby se omlouváme. Tesco Stores ČR, a. s., Vršovická 1527/68 b, Praha 10. ID. č. 2019/26_5k.
Údaje o platnosti
Údaje o platnosti
1 / 8

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4