Račí polévka s estragonovým svítkem
Autor
Zuzana
Příbram
Hlasujte pro tradiční recepty, které si podle vás zaslouží zvítězit.
0
Ingredience
Použité suroviny na polévku
250 gramů raci
4 l voda
5 cl koňak
5 cl bílé portské víno
150 gramů mrkev
150 gramů řapíkatý celer
150 gramů cibule
3 snítka petrželová nať
3 snítka čerstvý tymián
200 gramů rajčat
2 dcl šlehačka (čerstvá)
50 gramů máslo
½ dcl řepkový olej
2 plátek toustový chléb (střídka)
sůl
Použité suroviny na svítek
6 plátek toustový chléb (střídka)
1 vejce
4 pl mléko
1 citron
2 větvičky estragon
sůl
mletý černý pepř
Popis

Jak už hajný Horyna malému Pavlíkovi vysvětloval, tak raci jsou v přírodě chránění, a proto je lze koupit formované ze Španělska jako živé, mražené, či konzervované.Nejrychlejší způsob, jak raka zbavit života, je otočením prostřední ocasní ploutve a následně ploutev oddělit od těla i s míchou.

Postup přípravy
1
Postup přípravy svítku: 1. Střídku z toustového chleba nakrájíme do misky na malé kostky a zvlhčíme mlékem. 2. Přidáme jemně nastrouhanou žlutou citronovou kůru, sekané lístky estragonu, vaječný žloutek a osolíme. 3. Všechno zlehka rukou promícháme. 4. Z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vpravíme do těsta. 5. Pečeme v asi 2 cm vysoké zapékací misce zhruba 12 minut na 160 °C. 6. Do polévky vkládáme jednu větší nebo povícero malých kostiček.
2
Postup přípravy polévky: 1. V hrnci zahřejeme olej a na něm zvolna opečeme na plátky krájenou mrkev a celer. 2. Když začne zlátnout, přidáme plátky cibule a svazek petrželové nati a tymiánu. 3. Když začne zlátnout i cibule, přidáme pokrájená rajčata a dusíme, než nám začne vystupovat tuk a základ se začne opět opékat. 4. Přilijeme koňak, orestujeme, zalijeme vodou, osolíme a zvolna vaříme asi 30 minut. 5. Vložíme zabité raky a povaříme 1–2 minuty. Raky vylovíme a z klepet a ocásku vyndáme maso. 6. Krunýře vrátíme do polévky a vaříme pomalu několik hodin, než se množství zredukuje zhruba na ¼. 7. Vycedíme pevnou složku, přidáme roztrhanou střídku z toustového chleba, čerstvou smetanu, portské víno a dosolíme. 8. Minutku provaříme a rozmixujeme s na kostičky krájeným máslem. 9. Podáváme s račím masem a estragonovým svítkem.
Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Prohlédněte si letáky a katalogy

Tesco Leták - aktuální týden

Více informací  Informace



Platí pro hypermarket a obchodní domy.
Letáková nabídka platí v hypermarketech a obchodních domech od 17. 7. od 8:00 do 23. 7. 2019 dle otevíracích dob jednotlivých obchodních jednotek nebo do vyprodání zásob, s výjimkou odlišné platnosti na vybraných stranách. Uvedené ceny jsou v českých korunách. V letáku jsou použity ilustrační fotografie. Za případné tiskové chyby se omlouváme. Tesco Stores ČR, a. s., Vršovická 1527/68 b, Praha 10. ID. č. 2019/21_5k.
Údaje o platnosti
Údaje o platnosti
1 / 8

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4