Řecký velikonoční chléb s malovanými vejci

Ingredience

500 g hladké mouky
7 g sušeného droždí
75 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička soli
1 lžička badyánu mletého
1 citron (jen kůra)
50 g rozinek
250 ml plnotučného mléka
2 vejce
125 g másla
2 lžíce mléka
3 vejce (uvařená na tvrdo)

Postup přípravy

1

Do mísy prosejte hladkou mouku.

2

Přidejte droždí, krupicový a vanilkový cukr, sůl, mletý anýz, nastrouhanou citronovou kůru a rozinky. Promíchejte.

3

Do vlažného mléka přidejte jedno celé vejce a bílek z druhého vejce (žloutek si schovejte). Vyšlehejte a přilijte do moučné směsi.

4

Přidejte vlažné rozpuštěné máslo a vypracujte tužší těsto.

5

Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.

6

Těsto poté znovu zlehka propracujte a rozdělte na 5 dílů. Z každého vyválejte pramen dlouhý asi 30 cm.

7

Nejdříve spleťte ze tří pramenů cop a udělejte z něj věnec.Zbylé dva prameny stočte kolem sebe a položte je nahoru.

8

Přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.

9

Věnec potřete žloutkem rozšlehaným se 2 lžícemi mléka. Do věnce můžete vmáčknout uvařená a obarvená vejce, nebo je tam dát na ozdobu až po upečení.

10

Pečte v troubě předehřáté na 150 °C dozlatova, asi 45 minut.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3