Slaný koláč bez lepku

Ingredience

100 g kukuřičné mouky (hladké)
40 g rýžové mouky (BIO)
60 g másla
60 ml vody (studené)
½ lžičky soli
1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
Náplň
1 čerstvá červená paprika
1 ks brokolice
150 g vepřové šunky (v celku)
100 g čedaru
250 ml smetany ke šlehání
2 vejce
1 lžička tymiánu
olivový olej
mletý černý pepř
sůl

Postup přípravy

1

Obě mouky prosejeme a smícháme se solí. Do mouky vmícháme prášek do pečiva, rozpuštěné máslo a až na závěr vodu.

2

Vypracujeme těsto, rozdělíme ho na polovinu a zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do lednice na 20 minut.

3

Papriku očistíme, rozpůlíme a zbavíme jadřinců. Papriku nakrájíme na menší kousky. V osolené vodě si předvaříme na růžičky nakrájenou brokolici. Vaříme jen krátce, stačí 10 minut.

4

Šunku nakrájíme na obdélníčky a osmažíme ji na troše oleje společně s paprikou.

5

Smetanu vyšleháme s vajíčky, směs ochutíme solí, pepřem a sušeným tymiánem. Sýr nastrouháme na hrubo a ½ vmícháme do smetany. Druhou si odložíme na posypání.

6

Z těsta lze připravit dva koláče do formy o průměru 20 cm. Každou část těsta rozválíme a dáme do formy. Těsto propíchneme vidličkou a dáme péct na 10 minut do předehřáté trouby na teplotu 180 °C.

7

Do předpečených koláčů vlijeme smetanu, vhodíme brokolici, papriku a šunku. Koláče posypeme zbylým nastrouhaným sýrem.

8

Koláč pečeme dalších 25 minut dozlatova.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3