Recepty Dezerty Pečené Šlehačkový koláč s domácím korpusem a jahodami

Ingredience

Korpus
100 g hladké mouky
100 g másla
40 g krystalového cukru
80 g mletých vlašských ořechů
1 vejce (žloutek)
1 špetka soli
máslo (na vymazání formy)
Šlehačkový krém
200 g smetany ke šlehání (40%)
1 balení ztužovače na šlehačku
60 g moučkového cukru
Na ozdobu
150 g jahod

Popis

TIP: Využijte sezónního ovoce. Kromě jahod můžete koláč ozdobit borůvkami, malinami nebo rybízem.

Postup přípravy

1

Než se pustíme do pečení, vyndáme máslo z lednice, aby nám pěkně změklo a lépe se s ním pracovalo.

2

Začneme s přípravou domácího korpusu. Nakupte si mleté vlašské ořechy, ušetří vám to práci s mletím. Mouku prosejeme do misky a smícháme ji s vlašskými ořechy.

3

Směs mouky a ořechů smícháme se změklým máslem, žloutkem, špetkou soli a cukrem. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a uložíme jej na 30 minut do lednice.

4

Hotové těsto vyválíme na 0,5 cm silný plát, který přeneseme do tukem vymazané formy. Těsto vytvarujeme, aby byly okraje pěkně zarovnané. Vidličkou uděláme do těsta několik vpichů.

5

Aby se nám těsto během pečení nezvedalo a zůstalo pěkně hladké, vezmeme si pečící papír o velikosti formy, položíme jej na koláč a s pomocí fazolí jej zatížíme.

6

Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C. Pečeme 20 minut. Po 20 minutách vyndáme pečící papír s fazolemi a pečeme ještě dalších 10 minut.

7

Než se nám korpus upeče, připravíme si šlehačkový krém. V misce smícháme smetanu se ztužovačem a cukrem. Mixérem vyšleháme opravdu tuhou šlehačku, která bude pěkně držet tvar. Dáme ji do ledničky.

8

Hotový korpus necháme vychladnout a naplníme jej připraveným šlehačkovým krémem. Krém uhladíme a ozdobíme nakrájenými a očištěnými jahodami.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3