Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Žampiony (ty do polévky i na ozdobu) očistíme a nakrájíme je na plátky. Do velkého hrnce vložíme 50 g másla a rozpustíme ho. Pak k němu přidáme cibuli a tu zpěníme.
Když je cibule orestovaná, přidáme do hrnce cizrnovou mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku. Když je jíška hotová, do hrnce přilijeme vroucí vodu nebo zeleninový vývar a přidáme sůl dle chuti.
Na vedlejší plotýnce ve velké pánvi nebo hrnci rozpustíme zbývajících 50 g másla a na něm orestujeme plátky žampionů.
K žampionům přidáme sůl a citrónovou šťávu a když jsou orestované, přidáme je do prvního hrnce se základem.
Polévku nyní vaříme 10 minut.
Mezitím můžeme na další pánvi rozpustit máslo a na něm orestujeme plátky žampionů na podávání. Dále si do mísy dáme smetanu a žloutky a důkladně je spolu propojíme pomocí šlehací metly.
Po 10 minutách vaření polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku zahříváme na velmi nízkém stupni a do polévky přidáme smetanu se žloutky a důkladně promícháme.
Do polévky přidáme nasekanou pažitku.
Podle své chuti přidáme sůl, pepř nebo citrónovou šťávu.
Nyní můžeme podávat. Do hlubokého talíře dáme plátky orestovaných žampionů, přelijeme je polévkou a vrch ještě posypeme pažitkou. Polévku také můžeme pokapat olivovým olejem.