Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Chcete vědět více? Přečtěte si informace týkající se souborů cookie. Spravovat soubory cookie
Srnčí svíčková
Zvěřinu je důležité vždy pořádně naložit, aby se zbavila pro ni typického zápachu. Maso si pro to našpikujeme a pustíme se do přípravy nálevu. Svaříme vodu s kořením, necháme vychladnout a přidáme ocet. Poté si nakrájíme zeleninu na větší kousky a připravíme pekáček, ve kterém si maso necháme odležet. Na dno pekáčku rozprostřeme poloninu zeleniny, na ni položíme prošpikované maso, zasypeme zbytkem zeleniny a zalijeme nálevem. Takto připravené maso necháme v zavřeném pekáčku odležet alespoň 2 dny v lednici.
Po dvou dnech maso vytáhneme a spolu se zeleninou důkladně vysušíme, ve velkém hrnci se silným dnem si rozpálíme sádlo a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli (radši použijeme čerstvou, ne tu z nálevu), poté přidáme zbylou zeleninu, kterou jsme použili na nálev (nemusíme ji krájet na menší) a také ji opečeme. Přisypeme 1 až 2 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat, poté přidáme ocet a počkáme, než se vypaří. Jakmile se nám ocet vypařil, přidáme prošpikované maso a opečeme jej důkladně ze všech stran, vše pořádně osolíme, podlijeme vodou a dusíme alespoň 2 až 3 hod.
Poté, co nám maso změkne, vyndáme jej z pekáčku a zeleninu propasírujeme přes síto dohladka, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme smetany (nejprve sladkou poté kyselou) a připravíme si jíšku. V menším hrnci opražíme mouku (nebude se potom muset tak dlouho vařit), necháme ji zchladnout a rozmícháme ji v trošce mléka. Vlijeme do horké omáčky a vaříme alespoň 15 min, tak aby omáčka dostatečně zhoustla.
Maso si nakrájíme na tenké plátky, omáčku dochutíme cukrem, solí, pokud je potřeba přidáme ještě trochu smetany a podáváme s houskovým knedlíkem.
© 2025 Tesco Stores ČR a.s.