Srnčí svíčková

Autor

Eliška S.
Liberec
Hlasujte pro tradiční recepty, které si podle vás zaslouží zvítězit.
0

Autorův příběh

Svíčková snad bezpochyby neodmyslitelně patří k české kuchyni a dětství každého z nás. Umíte si snad bez ní představit jakýkoliv sváteční oběd nebo oslavu? Já určitě ne, a proto se s vámi podělím o recept mojí babičky, která ji vždy připravovala zásadně ze srnčího masa, což ze svíčkové dělá mnohonásobně větší gastronomický zážitek. Srnčí maso se k přípravě tohoto skvělého jídla úžasně hodí a sami budete překvapeni jeho chutí a vůní. Po zvěřině nejde vůbec cítit, jak by mnozí čekali, a maso je velmi měkké a šťavnaté, takže se vám nemůže stát, že by bylo vysušené nebo gumové. Důležité je, maso dusit se vším kořením obsaženým v receptu, které jej krásně provoní a dodá mu ten správný švih. Takže pokud se vám podaří sehnat pěkný kousek srnčího masa, neváhejte a pusťte se do přípravy této svíčkové, uvidíte, že nebudete litovat.

Ingredience

1 kg srnčí kýty

uzené (špek)

Nálev:

750 ml vody

2 bay leaf

10 kuliček pepře

5 kuliček nového koření

2 lžíce bílého octa

2 mrkve

celer

petržele

1 velká cibule

Na dodělání:

3 lžíce sádla

sůl

2 lžíce sugar

2 lžíce citrónové šťávy (jablečného octu)

250 ml smetany na vaření

1 zakysaná smetana

3 lžíce mouky

mléka

Autorův příběh

Svíčková snad bezpochyby neodmyslitelně patří k české kuchyni a dětství každého z nás. Umíte si snad bez ní představit jakýkoliv sváteční oběd nebo oslavu? Já určitě ne, a proto se s vámi podělím o recept mojí babičky, která ji vždy připravovala zásadně ze srnčího masa, což ze svíčkové dělá mnohonásobně větší gastronomický zážitek. Srnčí maso se k přípravě tohoto skvělého jídla úžasně hodí a sami budete překvapeni jeho chutí a vůní. Po zvěřině nejde vůbec cítit, jak by mnozí čekali, a maso je velmi měkké a šťavnaté, takže se vám nemůže stát, že by bylo vysušené nebo gumové. Důležité je, maso dusit se vším kořením obsaženým v receptu, které jej krásně provoní a dodá mu ten správný švih. Takže pokud se vám podaří sehnat pěkný kousek srnčího masa, neváhejte a pusťte se do přípravy této svíčkové, uvidíte, že nebudete litovat.

Postup přípravy

1

Zvěřinu je důležité vždy pořádně naložit, aby se zbavila pro ni typického zápachu. Maso si pro to našpikujeme a pustíme se do přípravy nálevu. Svaříme vodu s kořením, necháme vychladnout a přidáme ocet. Poté si nakrájíme zeleninu na větší kousky a připravíme pekáček, ve kterém si maso necháme odležet. Na dno pekáčku rozprostřeme poloninu zeleniny, na ni položíme prošpikované maso, zasypeme zbytkem zeleniny a zalijeme nálevem. Takto připravené maso necháme v zavřeném pekáčku odležet alespoň 2 dny v lednici.

2

Po dvou dnech maso vytáhneme a spolu se zeleninou důkladně vysušíme, ve velkém hrnci se silným dnem si rozpálíme sádlo a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli (radši použijeme čerstvou, ne tu z nálevu), poté přidáme zbylou zeleninu, kterou jsme použili na nálev (nemusíme ji krájet na menší) a také ji opečeme. Přisypeme 1 až 2 lžíce cukru a necháme zkaramelizovat, poté přidáme ocet a počkáme, než se vypaří. Jakmile se nám ocet vypařil, přidáme prošpikované maso a opečeme jej důkladně ze všech stran, vše pořádně osolíme, podlijeme vodou a dusíme alespoň 2 až 3 hod.

3

Poté, co nám maso změkne, vyndáme jej z pekáčku a zeleninu propasírujeme přes síto dohladka, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme smetany (nejprve sladkou poté kyselou) a připravíme si jíšku. V menším hrnci opražíme mouku (nebude se potom muset tak dlouho vařit), necháme ji zchladnout a rozmícháme ji v trošce mléka. Vlijeme do horké omáčky a vaříme alespoň 15 min, tak aby omáčka dostatečně zhoustla.

4

Maso si nakrájíme na tenké plátky, omáčku dochutíme cukrem, solí, pokud je potřeba přidáme ještě trochu smetany a podáváme s houskovým knedlíkem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Prohlédněte si letáky a katalogy

Tesco Leták - aktuální týden

Více informací  Informace



Platí pro hypermarket a obchodní domy.
Letáková nabídka platí v hypermarketech a obchodních domech od 21. 8. od 8:00 do 27. 8. 2019 dle otevíracích dob jednotlivých obchodních jednotek nebo do vyprodání zásob, s výjimkou odlišné platnosti na vybraných stranách. Uvedené ceny jsou v českých korunách. V letáku jsou použity ilustrační fotografie. Za případné tiskové chyby se omlouváme. Tesco Stores ČR, a. s., Vršovická 1527/68 b, Praha 10. ID. č. 2019/26_5k.
Údaje o platnosti
Údaje o platnosti
1 / 8

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4